Διεθνείς αγορές: Γιατί οι επιχειρήσεις κατέβασαν ταχύτητα στην άντληση νέων κεφαλαίων

Αιτία το νέο κλίμα που διαμορφώνεται με την άρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Διεθνείς αγορές: Γιατί οι επιχειρήσεις κατέβασαν ταχύτητα στην άντληση νέων κεφαλαίων

Κατέβασαν ταχύτητα στον ρυθμό δανεισμού τους από τις αγορές οι διεθνείς επιχειρήσεις, έχοντας αποθαρρυνθεί από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με φόντο την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και την άνοδο των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της Refinitiv, οι διεθνείς, μη χρηματοοικονομικές, εταιρείες άντλησαν από τις αγορές 207 δισ. δολάρια από την 1η Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το μικρότερο ποσό από το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το ίδιο διάστημα, πέρυσι, οι διεθνείς όμιλοι είχαν αντλήσει 318 δισ. δολάρια από τις αγορές.

«Εν αναμονή του τερματισμού του tapering από την Federal Reserve και την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων από το Μάρτιο, τα επιτόκια στις αγορές χρήματος έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται υψηλότερα, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού. Στον παράγοντα αυτό θα πρέπει να προστεθεί η αβεβαιότητα των αγορών και η ανησυχία για τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη» επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters, ο Τζεφ Μπράιντεν, της RMB Capital.

Μεταξύ των επιμέρους κλάδων, οι ενεργειακές εταιρείες άντλησαν τα περισσότερα κονδύλια συνολικού ύψους 46,6 δισ. δολαρίων, ενώ ακολούθησαν επιχειρήσεις του βιομηχανικού και του κτηματομεσιτικού τομέα με 42,2 δισ. και 28 δισ. δολάρια αντιστοίχως.

Συνολικά από τις αρχές της πανδημίας, το 2020, οι διεθνείς επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στην άντληση κονδυλίων ρεκόρ από τις αγορές, οι μεν πιο αδύναμες για να διασφαλίσουν επιπλέον ρευστότητα για την βιωσιμότητα τους, οι δε, πιο ισχυρές για να χρηματοδοτήσουν αναδιαρθρώσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας επιπλέον παράγοντας για τη φετινή μείωση της κινητικότητας στο ρυθμό άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές είναι και το γεγονός πως οι περισσότερες εταιρείες παρουσίασαν σημαντική αύξηση των κερδών τους πέρυσι, κάτι που σημαίνει πως τα ταμεία τους είναι γεμάτα και έχουν περιθώριο να περιμένουν τις εξελίξεις για να διαπιστώσουν αν θα χρειαστούν επιπλέον δανειοδοτήσεις. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει επίσης πως μπορεί να κρατήσουν στάση αναμονής σε τυχόν νέα επεκτατικά ή επενδυτικά σχέδια προκειμένου να διαπιστώσουν τη διαμόρφωση του τοπίου για τις οικονομίες.

Περισσότερα από Διεθνή

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο