Στο σφυρί από τον οίκο Sotheby’s βγαίνει ένα από τα πιο πολύτιμα και σπάνια μπλε διαμάντια, με την τιμή του να αναμένεται πως θα ξεπεράσει τα 48 εκατ. δολάρια.

Το «The De Beers Cullinan Blue» με το χαρακτηριστικό, βαθύ μπλε χρώμα έχει μέγεθος 15,10 καρατίων και προήλθε από μια ιδιαίτερα σκληρή πέτρα που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι, τον Απρίλιο του 2021, στο ορυχείο Cullinan, της Νοτίου Αφρικής. Και αμέσως προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον.

Από τα άδυτα του συγκεκριμένου ορυχείου έχουν βγει, άλλωστε, τα διασημότερα διαμάντια, με κυριότερο το τεράστιο Cullinan Diamond των 3.106 καρατίων που παραμένει το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει αποκαλυφθεί ποτέ και το οποίο φιλοξενείται στις προθήκες του μουσείου διαμαντιών του Κέιπ Τάουν και βέβαια το Μεγάλο Αστέρι της Αφρικής, ήτοι το μεγαλύτερο κομμένο διαμάντι στον κόσμο (530,4 καρατίων) που κοσμεί το σκήπτρο του εκάστοτε βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναλόγως, το «The De Beers Cullinan Blue», χάρη και στο υψηλής τεχνικής κόψιμο του με το οποίο αναδείχτηκε η καθαρότητα και όλη η ομορφιά του χρώματος της πέτρας, καταφέρνει να ξεχωρίσει. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Αμερικής το έχρισε ως «το μεγαλύτερο, χωρίς ψεγάδια (flawless) μπλε διαμάντι». Φέρει δε, την ανώτατη δυνατή βαθμολογία για χρωματικά διαμάντια, μια τιμή που συνοδεύει λιγότερο από το 1% των μπλε διαμαντιών που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

Γενικότερα τα μπλε διαμάντια είναι σπάνια, πόσο μάλλον σε ένα τέτοιο μέγεθος. Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως επισημαίνει και ο Sotheby’s, μόλις πέντε πετράδια του είδους άνω των 10 καρατίων έχουν βγει ποτέ σε δημοπρασία. Και κανένα μέχρι τώρα δεν ξεπερνούσε τα 10 καράτια, όπως ισχύει για το The De Beers Cullinan Blue.

«Τα μπλε διαμάντια οποιουδήποτε είδους είναι εξαιρετικά σπάνια στην αγορά και το συγκεκριμένο είναι πιο σπάνιο από τα σπάνια. Τίποτε ανάλογου διαμετρήματος δεν έχει βγει σε δημοπρασία τα τελευταία χρόνια» σχολίασε χαρακτηριστικά η Πάτι Γουόνγκ, της Sotheby’s Asia, εκφράζοντας την τεράστια ικανοποίηση του οίκου που θα φιλοξενήσει την δημοπρασία του μοναδικού αυτού σπάνιου λίθου.

Προφανώς το ενδιαφέρον από επίδοξους αγοραστές αναμένεται να είναι τεράστιο, με την τιμή πώλησης να εκτιμάται πως θα κυμανθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ, πολύ πάνω από το μέχρι τώρα υψηλό των 48 εκατ. δολαρίων.

Τα ρεκόρ

Το μέχρι τώρα ρεκόρ για διαμάντι ανήκει στο 12,03 καρατίων «Blue Moon of Josephine», που πουλήθηκε από τους Sotheby’s έναντι 48,4 εκατ. δολαρίων, το 2015. Ο αγοραστής δε, έγινε γνωστό πως ήταν από το Χονγκ Κονγκ.

The Blue Moon of Josephine – Sotheby’s

Πολύ υψηλή τιμή, στα 29,3 εκατ. δολάρια, πουλήθηκε και το 15,81 καρατίων ροζ-μωβ διαμάντι «The Sakura» από τον οίκο Christie’s, τον περασμένο Μάιο, ενώ στα μπλε διαμάντια ξεχωρίζει και η πώληση του «The Zoe Diamond», το 2014 από τον Sotheby’s, στην τιμή των 32,6 εκατ. δολαρίων.

Η δημοπρασία για το «The De Beers Cullinan Blue» αναμένεται να λάβει χώρα στα τέλη Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus