Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2022 βρίσκονται σε εξέλιξη στο Πεκίνο και έχουν ήδη απονεμηθεί περισσότερα από 200 μετάλλια σε αθλητές από όλο τον κόσμο.
Μπορεί το να ανέβει κάποιος στο βάθρο, να είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας, ωστόσο για κάποιους αθλητές, το μετάλλιο συνοδεύεται από ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό ποσό, ενώ παράλληλα ανοίγει τις πόρτες για σπάνιες ευκαιρίες χορηγιών πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν καταβάλλει χρηματικά έπαθλα στους Ολυμπιονίκες, αλλά πολλές χώρες προσφέρουν χρηματικές ανταμοιβές στους αθλητές τους για τον αριθμό των μεταλλίων που κερδίζουν είτε στους Θερινούς είτε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το CNBC συνέταξε το παρακάτω διάγραμμα, αντλώντας πληροφορίες από διάφορες εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, αθλητικές ενώσεις και τον ιστότοπο προσωπικών οικονομικών Money Under 30 .
Στις Ηνωμένες Πολιτείες
Τα δεδομένα έδειξαν ότι η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ ανταμείβει τους αθλητές της με 37.500 δολάρια για κάθε χρυσό μετάλλιο που κερδίζουν, 22.500 δολάρια για το ασημένιο και 15.000 δολάρια για το χάλκινο. Τα περισσότερα από αυτά τα χρηματικά έπαθλα δεν φορολογούνται εκτός εάν οι αθλητές αναφέρουν ακαθάριστο εισόδημα που υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο δολάρια.
Οι Αμερικανοί αθλητές λαμβάνουν επίσης άλλες μορφές υποστήριξης, όπως ασφάλιση υγείας, πρόσβαση σε κορυφαίες ιατρικές εγκαταστάσεις και βοήθεια για τα δίδακτρα κολεγίου.
Οι ΗΠΑ έστειλαν περισσότερους από 200 αθλητές να αγωνιστούν στο Πεκίνο. Η ομάδα των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής κατακτήσει 7 χρυσά μετάλλια, 6 ασημένια και 3 χάλκινα.
Στους καλοκαιρινούς αγώνες του 2021, Αμερικανοί αθλητές πήραν 39 χρυσά, 41 ασημένια και 33 χάλκινα — κατακτώντας τον υψηλότερο αριθμό μεταλλίων από οποιαδήποτε χώρα στο Τόκιο.
Πόσα πληρώνουν οι άλλες χώρες;
Ορισμένες χώρες παρέχουν πολύ υψηλότερα χρηματικά κίνητρα στους αθλητές τους για να ανέβουν στο βάθρο.
Η Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, ανταμείβει τους χρυσούς Ολυμπιονίκες της σχεδόν 20 φορές περισσότερο από τις ΗΠΑ
Οι παίκτες που θα κατακτήσουν το πρώτο τους ατομικό χρυσό μετάλλιο θα λάβουν 1 εκατομμύριο δολάρια Σιγκαπούρης (737.000 $) . Το χρηματικό έπαθλο φορολογείται και οι νικητές πρέπει να επιστρέψουν ένα μέρος του στις εθνικές αθλητικές ενώσεις τους για μελλοντική εκπαίδευση και εξέλιξη.
Το Καζακστάν πληρώνει στους αθλητές του περίπου 250.000 δολάρια για ένα χρυσό μετάλλιο, η Ιταλία δίνει περίπου 213.000 δολάρια, οι Φιλιππίνες περίπου 200.000 δολάρια, ενώ η Μαλαισία προσφέρει επίσης υψηλές ανταμοιβές για τους αθλητές της . Το Χονγκ Κονγκ, το οποίο αγωνίζεται ξεχωριστά από την Κίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρόσφερε πέρυσι 5 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ (641.000 $) για τους χρυσούς νικητές .
Εκτός από μπόνους μεταλλίων, στους νικητές σε αυτές τις χώρες προσφέρονται και άλλα μπόνους. Για παράδειγμα, όταν η Φιλιππινέζα αρσιβαρίστας Hidilyn Diaz κέρδισε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό της χώρας πέρυσι, φέρεται να της προσφέρθηκαν δύο σπίτια και δωρεάν πτήσεις για μια ζωή .
Latest News
Βαγγέλης Μαρινάκης: Να έχεις το πνεύμα του νικητή κάθε στιγμή, να μην ξεχνάς τις ρίζες σου, να μην παραιτείσαι ποτέ
Οι Αγγλοι υποκλίνονται στον «Βασιλιά του Πειραιά», στον ηγέτη της Νότιγχαμ Φόρεστ με το διεθνώς αναγνωρισμένο Sky Sports, να αφιερώνει ντοκιμαντέρ και αμέτρητους επαίνους. «Meeting Marinakis»: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη γεμάτη πάθος, όραμα, αλήθεια και ανθρωπιά.
Πώς η Ελλάδα θα μπει στην τουριστική βιομηχανία του γκολφ
Ο τουρισμός του γκολφ και τα οφέλη στην οικονομία - Τι λέει ο ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Παράσχης
Χρωστάει και ο... Ρονάλντο; - Η μήνυση που κατέθεσε γιατρός εναντίον του
Γιατρός από την Αγγλία κατέθεσε μήνυση στον Κριστιάνο Ρονάλντο για οφειλές από θεραπείες που του είχε προσφέρει τη σεζόν 2021-2022
Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του γκολφ - Γιατί υστερεί σε ανάπτυξη στην Ελλάδα
Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, διαπιστώνεται σε μελέτη του ΙΟΒΕ
Στο γυναικείο μπάσκετ η νέα μεγάλη επένδυση του Αντετοκούνμπο
Ο Αντετοκούνμπο έχει υιοθετήσει τη φιλοσοφία του «money never sleeps» ενώ παράλληλα έχει έντονη φιλανθρωπική δράση