Την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξυγίανση των ελληνικών συστημικών ομίλων και τη μείωση των δεικτών καθυστερήσεων στα σημερινά επίπεδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέ Ενρία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2021, μιλώντας για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι η πανδημία δεν διέκοψε την πρόοδο στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουμε αφήσει πίσω μας την κορύφωση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας την ανησυχία που είχε για το θέμα πριν ενάμιση χρόνο, ειδικά για τις χώρες που είχαν προηγουμένως πληγεί σοβαρά την περασμένη δεκαετία από τη χρηματοπιστωτική κρίση (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία).

Σε αυτές τις αγορές, ανέφερε ο κ. Ενρία, διέβλεπε τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του προβλήματος, κάτι που όμως δεν συνέβη.

Συμπλήρωσε πάντως πως η κατάσταση παρά την καλή εικόνα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο δραστικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν μετά την άρση των μέτρων στήριξης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Όπως είπε, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να μελετήσουν σε βάθος τα δάνεια που εξήλθαν από τις αναστολές πληρωμών, ώστε να τα ταξινομήσουν και να τα χειριστούν κατάλληλα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις