Στην απόκτηση των εταιρειών «Έδεσμα» και «Αμβροσία» προχωρά ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μετά από συμφωνία με τους μετόχους των δύο εταιρειών.

Η εταιρεία «Έδεσμα» είναι μια ιστορική επιχείρηση και αποτελεί την πρώτη εταιρεία που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα και μια από τις παλαιότερες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.

Η «Αμβροσία» κατέχει πολύ σημαντική θέση στην αγορά, παράγοντας έτοιμα φαγητά και σαλάτες και αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας «Έδεσμα».

Οι εταιρείες πραγματοποιούν πωλήσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για τη μεταβίβαση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022.

Το Έδεσμα και η Αμβροσία ανήκουν στους ίδιους επιχειρηματίες.

Από τη Σμύρνη στη Θεσσαλονίκη

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η εταιρία εξελίσσεται ανελλιπώς εδώ και τέσσερις γενιές.

Το 1900, στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη, ο Δημήτρης Γανιώτης ιδρύει το δικό του αλλαντοποιείο. Όντας επιτυχημένος αλλαντοποιός το 1914 μεταφέρει την έδρα της επιχείρησής του στη Θεσσαλονίκη.

Άνοιξε το νέο αλλαντοποιείο του στην περιοχή του παλιού λιμανιού, όπου λειτούργησε για την επόμενη 30ετία. Σουτζούκι, παστουρμάς, σκορδάτο σαλάμι, καβουρμάς και χωριάτικο λουκάνικο ήταν τα προϊόντα που παρήγαγε.

Το 1945 η «Εταιρεία Δημητρίου Γανιώτη» μεταφέρθηκε σε νέα μονάδα στην περιοχή του Φιξ.

Με το θάνατο του ιδρυτή της το 1962 η εταιρία μετονομάστηκε σε «Διάδοχοι Δημητρίου Γανιώτη» και ανέλαβαν οι δύο κόρες του με τους συζύγους τους.

Κατασκευάστηκε νέο εργοστάσιο στην περιοχή Σφαγείων Θεσσαλονίκης και μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Αλλαντοποιία TITAN ΑΕ».

Σταδιακά η εταιρεία άρχισε να γίνεται μια σύγχρονη βιομηχανία και ήταν η πρώτη που έφερε στη χώρα ευρωπαϊκές συνταγές αλλαντικών (κυρίως από Γερμανία, Ουγγαρία και Ιταλία).

Τριάντα χρόνια αργότερα, η εταιρία επενδύει στην ανέγερση του σημερινού εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης και δημιουργείται η νέα εταιρική ταυτότητα «Έδεσμα». Το 1991, η «Έδεσμα» επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών ιδρύοντας την «Αμβροσία ΕΠΕ», το 1994 ολοκληρώνεται το δεύτερο και νεότερο εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ.Θ. όπου και στεγάζεται η νέα εταιρία.

Στο τέλος της δεκαετίας του ‘90 εντάχθηκαν στην εταιρεία τα τέσσερα παιδιά των δύο θυγατέρων του Δημήτρη Γανιώτη, ο Δημήτρης και η Κατερίνα Χατζηγεωργίου, και η Εύα και η Μαρία Μαυρίδου.

Αρχές του 21ου αιώνα (2003), το εμπορικό δίκτυο της «Έδεσμα» επεκτείνεται γεωγραφικά σε όλη την ελλαδική επικράτεια περιλαμβάνοντας επτά υποκαταστήματα και οργανωμένο δίκτυο αντιπροσώπων στις κατά τόπους περιοχές. Παράλληλα ξεκινά και γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ιδιαίτερα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα, οι κτιριακές της εγκαταστάσεις συμπεριλαμβάνουν δύο υπερσύχρονα εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας μία στεγασμένη επιφάνεια 16.000 τ.μ.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 2020 η «Έδεσμα» είχε κύκλο εργασιών 43,03 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 505.880 ευρώ. Η θυγατρική εταιρεία  η «Αμβροσία», είχε τζίρο 11 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 123.779 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις