
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν παρομοίωσε σήμερα τον ρωσικό στρατό με ένα φίδι που ξεδιπλώνεται και ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία έπειτα από τη μαζική συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στο σύνορο με την γειτονική της χώρα, η οποία έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής – Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στην Λιθουανία ο Όστιν συμφώνησε με την χθεσινή εκτίμηση του προέδρου Μπάιντεν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει νέα εισβολή στην Ουκρανία.
«Ξεδιπλώνονται και ετοιμάζονται να χτυπήσουν», είπε ο Όστιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ενόψει των συνομιλιών του με τους ανήσυχους ηγέτες των χωρών της Βαλτικής.
Ο Όστιν, ένας απόστρατος στρατηγός του στρατού ξηράς, προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή και αναφέρθηκε στα είδη των στρατιωτικών δυνατοτήτων που έχει αναπτύξει η Μόσχα κοντά στην Ουκρανία.
«Έχοντας κάνει αυτό στο παρελθόν, μπορώ να σας πω ότι αυτά είναι ακριβώς ό,τι χρειάζονται για μια επίθεση και η θέση την οποία πρέπει να έχεις για να επιτεθείς», εξήγησε.
Η Μόσχα, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στο σύνορο με την Ουκρανία και ασκεί πιέσεις στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ για να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας, διαψεύδει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στον γείτονά της.
Ο Λιθουανός ΥΠΕΞ Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις εξέφρασε ανησυχία ότι αν το Κρεμλίνο θέλει να καταλάβει την Ουκρανία στη συνέχεια η Μόσχα μπορεί να στοχοποιήσει τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.
«Η μάχη για την Ουκρανία είναι μια μάχη για την Ευρώπη. Αν δεν αναχαιτιστεί εδώ, θα προχωρήσει», σημείωσε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ και έκανε έκκληση για στρατιωτική στρατηγική στην περιοχή ώστε από την προσπάθεια αποτροπής μιας ρωσικής επίθεσης να υπάρξει προετοιμασία για την αντιμετώπισή της.
Ο Όστιν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της στην Βαλτική, αλλά δεν σχολίασε τις εκκλήσεις των Λιθουανών για αποστολή επιπλέον στρατιωτών.
«Θέλω να γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας–και θέλω και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο να γνωρίζει–ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό των συμμάχων τους», είπε ο Όστιν σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους μετά τις συνομιλίες που είχε με Λιθουανούς ηγέτες.
Ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα ανέφερε σε ανακοίνωσή του πριν από τη συνάντησή του με τον Όστιν: «Είναι υπερβολικά σημαντικό να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια των χωρών της Βαλτικής με επιπλέον στρατιώτες από τις ΗΠΑ και να επιταχυνθεί η συνεργασία στον τομέα των στρατιωτικών προμηθειών».
Από το 2019 οι ΗΠΑ αποστέλλουν εναλλασσόμενες ομάδες από περίπου 500 στρατιώτες και εξοπλισμό στην Λιθουανία και στην ανακοίνωσή του ο Λιθουανός πρόεδρος ζήτησε από την Ουάσινγκτον την μετατροπή αυτής της δύναμης σε μόνιμη.
Νωρίτερα ο Ναουσέντα είπε ότι η Λιθουανία φοβάται πως η Ευρώπη βρίσκεται «στο κατώφλι του πολέμου».
Λευκορωσικές ασκήσεις
Ο Όστιν εξήρε την Λιθουανία γιατί αντιστάθηκε στις πιέσεις της Ρωσίας, της οποίας η στρατιωτική ανάπτυξη περιλαμβάνει την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών στη Λευκορωσία–την γείτονα της Λιθουανίας–για κοινές ασκήσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή.
Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ίνγκριντα Σιμονίτε είπε ότι η χώρα της θεωρεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία θα παραμείνουν για μια παρατεταμένη περίοδο.
«Μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ότι δεν θα δούμε τα ρωσικά στρατεύματα να αποσύρονται γρήγορα ή και καθόλου», είπε στους δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συναντήθηκε χθες με τον Πούτιν στον οποίο είπε ότι τα στρατεύματά του μπορούν να παραμείνουν για όσο χρειαστεί.
Σύμφωνα με την Σιμονίτε, αν τα ρωσικά στρατεύματα παραμείνουν αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στην μοναδική χερσαία σύνδεση που έχουν οι χώρες της Βαλτικής με την υπόλοιπη ΕΕ. «Αυτή θα ήταν μια πολύ μεγάλη αλλαγή στην κατάσταση ασφαλείας μας. Θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε αναλόγως ώστε να υπερασπιστούμε τον διάδρομο Suwalki (έναν ρωσικό θύλακα μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ ) και τις χώρες της Βαλτικής», τόνισε η ίδια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια