Με μικτό πρόσημο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι παγκόσμιες αγορές ταρακουνήθηκαν από τις ραγδαίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,2% στις 454,72 μονάδες, ανακάμπτοντας από τις απώλειες 1,8% που κατέγραψε στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Κέρδη της τάξης του 0,8% κατέγραψε ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ ο κλάδος του λιανεμπορίου έκλεισε με απώλειες 1%.

Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 7.494,21 μονάδες. Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο γερμανικός DAX που κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 14.693 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,01% στις 6.787,6 μονάδες.

Οι παγκόσμιες αγορές αντέδρασαν στην απόφαση του Ρώσου προέδρου να στείλει ρωσικά στρατεύματα στις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, τις οποίες η Ρωσία αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τη Δευτέρα.

Ακολούθησε η είδηση ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα επιβάλλει κυρώσεις στις δύο αυτόνομες περιοχές του Ντομπάς, ενώ η ΕΕ ετοιμάζεται να πάρει αντίστοιχα μέτρα. Η αντίδραση της Δύσης συνεχίστηκε με τον Μπορίς Τζόνσον να ανακοινώνει το πρώτο βρετανικό πακέτο κυρώσεων που στρέφεται κατά πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών ολιγαρχών. Πρόκειται για τις τράπεζες Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank. Οι ολιγάρχες είναι ο Γκενάντι Τιμτσένκο, ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Volga Group  ο Μπόρις Ρότενμπεργκ και ο Ίγκορ Ρότενμπεργκ, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων στη Βρετανία θα παγώσουν, ενώ θα τους απαγορευτεί στο εξής η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε επίπεδο μετοχών, η Porsche Automobil Holding και η Volkswagen  έκλεισαν με κέρδη 11% και 7,8% αντίστοιχα. Στον αντίποδα η βρετανική πλατφόρμα λιανικών επενδύσεων Hargreaves Lansdown  σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν το 15% μετά την ανακοίνωση μείωσης κερδών για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στα μάκρο της ημέρας, άνοδος παρατηρήθηκε στο επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία  κατά τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo σήμερα. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος ενισχύθηκε στις 98,9 μονάδες, ο δείκτης τρέχουσας αξιολόγησης ανέβηκε στις 98,6 μονάδες και ο δείκτης προσδοκιών στις 99,2 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές