Πτώση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά νομίσματα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση ασφάλειας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ευρώ υποχώρησε 1,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τότε που ξέσπασε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020, ενώ τα σκανδιναβικά νομίσματα σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Ακόμη και το ελβετικό φράγκο, ένα παραδοσιακό καταφύγιο, έχασε έδαφος έναντι του δολαρίου.

Το ευρώ έχει πλέον χάσει όλα τα κέρδη που αποκόμισε όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε έναν πιο γερακισιο τόνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η εισβολή εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, περιπλέκοντας τις προοπτικές για τους υπέυθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής, οι οποίοι σχεδιάζουν να αυστηροποιήσουν την πολιτική για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Οι αγορές χρήματος αντιστάθμισαν τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων.

Τι βλέπουν οι traders

«Οι επενδυτές FX πιστεύουν ότι οποιαδήποτε όξυνση της κρίσης θα επιδεινώσει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, θα καθυστερήσει οποιαδήποτε ουσιαστική ομαλοποίηση της πολιτικής από την ΕΚΤ και θα επιβαρύνει το ευρώ», δήλωσε ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής G-10 στην Credit Agricole.

Οι traders αναμένουν μεγαλύτερη αστάθεια και περαιτέρω απώλειες. Το κόστος αντιστάθμισης έναντι των διακυμάνσεων της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου την επόμενη εβδομάδα ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Οι επιλογές είναι υπέρ της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ενώ τα στοιχήματα για αυξήσεις επιτοκίων περιορίστηκαν ελαφρά την Πέμπτη, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Μια ήπια αύξηση που υπολείπεται από την εκτίμηση για 6 αυξήσεις επιτοκίων από τη FED και πέντε  από την Τράπεζα της Αγγλίας. Η λίρα υποχώρησε έως και 1,3% έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές