
Στο κενό φαίνεται πως έπεσαν οι εκκλήσεις του πρέσβη της Ουκρανίας στην Τουρκία. «Ζητάμε το κλείσιμο του εναέριου χώρου, του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Έχουμε καταθέσει το αίτημά μας στην τουρκική πλευρά. Την ίδια στιγμή, ζητάμε την επιβολή κυρώσεων προς τη ρωσική πλευρά. Απαιτούμε, ειδικότερα, την κατάσχεση των μετοχών των ρωσικών επιχειρήσεων που βρίσκονται εδώ», δήλωσε.
«Ελπίζουμε ότι όλος ο τουρκικός λαός θα στηρίξει την Ουκρανία σε αυτό τον δίκαιο σκοπό», πρόσθεσε ο Βασίλ Μπόντναρ, προφανώς κατ’ εντολή της κυβέρνησής του. Για την ώρα, πάντως, ανεξαρτήτως του τι αισθάνεται και πώς θα αντιδράσει ο τουρκικός λαός, η αλήθεια είναι πως οι πρώτες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν είναι μάλλον απογοητευτικές για τους Ουκρανούς.
«Λυπάμαι ειλικρινά, αλλά…»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος συγκάλεσε διευρυμένη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας ενώ συνομίλησε και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε ισορροπώντας σε δύο βάρκες. Αν και καταδίκασε την ρωσική εισβολή και τη χαρακτήρισε «βαρύ πλήγμα για την περιφερειακή ειρήνη αρμονία και σταθερότητα» – όπως είχε κάνει νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών – ουσιαστικά… σφύριξε αδιάφορα απέναντι στο αίτημα του Ουκρανού πρέσβη.
Αφού δήλωσε «ειλικρινά λυπημένος» για το γεγονός ότι Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται σε σύγκρουση, χαρακτήρισε και τις δύο χώρες «φίλες» της Τουρκίας και ζήτησε να επικρατήσει η σύνεση και ο διάλογος. Κι αυτό, σε μία στιγμή που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να εισέρχονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας…
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι λίγες ώρες πριν την εισβολή ο ίδιος είχε πει: «Δεν είναι δυνατό για εμάς να εγκαταλείψουμε καμία (από τις δύο χώρες). Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα τέτοιο βήμα που, θεού θέλοντος, να το διευθετήσουμε χωρίς να εγκαταλείψουμε καμία».

Ανατολίτικο παζάρι τον 21ο αιώνα
Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη στάση δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Τουναντίον. Εξάλλου, τόσο η ιστορική εμπειρία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και οι φιλοδοξίες του Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη με διεθνή αναγνώριση του υπαγορεύει όχι απλώς τις «ισορροπίες», αλλά και το να συντάσσεται με τους νικητές.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι για τον ίδιο η Ουκρανία αποτελεί την τελευταία προτεραιότητα στη συγκεκριμένη συγκυρία, ειδικά καθώς δείχνει να ηττάται. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να τα έχει καλά τόσο με τη Ρωσία όσο και με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, καθώς ξέρει ότι τη δική τους συναίνεση πρέπει να έχει για να πετύχει όσα επιδιώκει.
Δεν χωράει αμφιβολία, μάλιστα, ότι θα θελήσει να «σφραγίσει» την όποια επιτυχία του τόσο με δεσμεύσεις όσο και με συμβολικές κινήσεις. Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι η οργάνωση μιας «ειρηνευτικής διάσκεψης» μόλις τελειώσει ο πόλεμος – ειδικά τώρα που οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης ναυάγησαν.
Μια άλλη θα μπορούσε να αφορά στις πάγιες επιδιώξεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια