Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών «βλέπουν» περιορισμένη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα, προς το παρόν, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, χάρη στην δημιουργία αποθέματος σε πρώτες ύλες και τις εκτεταμένες προμήθειες του προηγούμενου διαστήματος.

Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες της βιομηχανίας αναφέρουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρότερος αντίκτυπος μακροπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είναι ο βασικός προμηθευτής (άνω του 90%) των Ηνωμένων Πολιτειών σε νέον, αέριο που είναι κρίσιμης σημασίας στη λειτουργία των λέιζερ παραγωγής ημιαγωγών. Το νέον, ένα υπό-προϊόν της ρωσικής χαλυβουργίας, επεξεργάζεται στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Techcet.

Από την άλλη πλευρά η Ρωσία είναι η βασική πηγή προέλευσης για το 35% του παλλάδιου που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο μέταλλο χρησιμοποιείται σε αισθητήρες και τσιπ μνήμης, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

«Οι κατασκευαστές ημιαγωγών δεν αισθάνονται ότι υπάρχει άμεσος αντίκτυπος, αλλά οι εταιρείες που τους προμηθεύουν με βασικά υλικά για την παραγωγή, όπως το νέον και το παλλάδιο, βρίσκονται στην Ουκρανία και στη Ρωσία», αναφέρει στέλεχος ιαπωνικής βιομηχανίας υπό καθεστώς ανωνυμίας στο CNBC.

«Η διαθεσιμότητα αυτών των υλικών είναι ήδη περιορισμένη, άρα οποιαδήποτε επιπλέον πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές προς τα επάνω. Αυτό θα μπορούσε να δώσει νέα πορεία ανόδου στις τιμές των τελικών προϊόντων», συμπληρώνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος ήδη έχει ζητήσει από την αμερικανική βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει να εφαρμόσει αντίποινα στις επιβαλλόμενες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες προς το παρόν είχαν σαν στόχο τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική και ορισμένες ρωσικές τράπεζες.

Οι εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού

Η ολλανδική ASML Holding, προμηθευτής των κολοσσών TSMC, Samsung Electronics και Intel, ανακοίνωσε ήδη από χθες ότι εξετάζει εναλλακτικές πηγές προμήθειας νέον. Οι περισσότεροι κατασκευαστές πάντως κρατούσαν μία στάση αναμονής, τουλάχιστον μέχρι τη σημερινή ραγδαία κλιμάκωση της κρίσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη μπει σε διαδικασία αναζήτησης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας σε πρώτες ύλες λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας, την ίδια την πανδημία αλλά και την αντιπαράθεση Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας.

Ορισμένες από τις εταιρείες παραγωγής είχαν ξεκινήσει την απεμπλοκή τους από Ουκρανία και Ρωσία, σε ότι αφορά το νέον, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, το 2014.

Η Intel δήλωσε ότι δεν αναμένει ουσιαστικό αντίκτυπο στην παραγωγής της. Η GlobalFoundries αναφέρει ότι έχει την ευελιξία να βρει πηγές εκτός Ρωσίας ή Ουκρανίας, όπως και η ταϊβανέζικη United Microelectronics.

Η TSMC, ο μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών στον κόσμο, δεν σχολίασε τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών της Ταϊβάν δήλωσε στο Reuters ότι έχει ελέγξει την εφοδιαστική αλυσίδα της παραγωγής ημιαγωγών της χώρας και δεν εντόπισε άμεσο αντίκτυπο σε υλικά ή στην παραγωγική διαδικασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή