Οι πρώτες ανησυχίες για αρνητικές επιπτώσεις στο ανοδικό ρεύμα του ελληνικού τουρισμού αρχίζουν να διατυπώνονται από παράγοντες της ελληνικής τουριστικής αγοράς μετά την πρωινή στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ανησυχίες αφορούν όχι μόνο σε ένα ενδεχόμενο «φρένο» στις φετινές αφίξεις πρωτίστως Ρώσων και δευτερευόντως Ουκρανών τουριστών στην Ελλάδα αλλά και τουριστών από βορειοευρωπαϊκές χώρες καθώς όπως σημειώνεται από παράγοντες του τουρισμού η διαφαινόμενη περαιτέρω άνοδος του ενεργειακού και μεταφορικού κόστους θα επηρεάσει το επίπεδο ζωής των ευρωπαίων και μπορεί επίσης να «ψαλιδίσει» λίγο την επιθυμία για διακοπές. Πολλά θα εξαρτηθούν από την ένταση και την χρονική διάρκεια της σύγκρουσης.

Νωρίς για εκτιμήσεις

Αν και ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις και επίσης πολλά θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των κυρώσεων των Ευρωπαίων προς την Ρωσία, εντούτοις ένας προβληματισμός είναι φυσιολογικός καθώς οι Ρώσοι αποτελούν μεγάλο κομμάτι του ελληνικού τουρισμού σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος.

Το 2019 είχαν επισκεφθεί την Ρόδο 110.000 Ρώσοι τουρίστες και αποτελούσαν την 6-7 τουριστική δύναμη του νησιού. Το 2020 ήταν μηδενικές οι αφίξεις ενώ το 2021 έφτασαν τις 20.000 όπως και οι Ουκρανοί οι οποίοι το 2019 ήταν μόλις 6.000 σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος. Για το 2022 περιμένουμε πολλούς και Ρώσους και Ουκρανούς και τώρα πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα κρατήσει όλη αυτή εμπόλεμη κατάσταση και πώς θα τερματισθεί.

Πάντως για τον κ. Μαρκόπουλο τα ξενοδοχεία έχουν ένα ακόμη πρόβλημα και αυτό είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος αλλά και το κόστος των πρώτων υλών.

Η πιο μεγάλη βιομηχανία της χώρας η τουριστική δεν έχει βιομηχανικό ρεύμα σχολιάζει σκωπτικά ο κ. Μαρκόπουλος και προσθέτει ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος και το επίσημο υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους των ξενοδοχείων, επιφέροντας χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα από ότι το 2019.

Ο προβληματισμός εντείνεται και στην Κρήτη όπου επίσης Ρώσοι και Ουκρανοί έδειχναν τα προηγούμενα χρόνια μια προτίμηση, εκτός βέβαια από την Βόρειο Ελλάδα.

Προβληματισμός και για τους βορειοευρωπαίους τουρίστες

Εκτός από ενδεχόμενο φρένο στις αφίξεις Ρώσων και Ουκρανών εφόσον τα πολεμικά επεισόδια συνεχισθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγάλο θέμα για τον τουρισμό μας είναι και το τι θα συμβεί με τους βορειοευρωπαίους. Αν η πολεμική ανάφλεξη κρατήσει καιρό και το ενεργειακό κόστος παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τότε θα επηρεασθεί και η διάθεση των ευρωπαίων για τουρισμό και διακοπές επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι το 2021 στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου αφίχθηκαν 270.000 Ρώσοι και 42.000 Ουκρανοί ενώ το 2021 76.000 Ρώσοι και 36.000 Ουκρανοί.

Τέλος να σημειωθεί ότι μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) υπογράμμισε ότι «όσον αφορά τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν υπάρχουν προκρατήσεις αυτή την περίοδο. Υπάρχει μία στασιμότητα καθώς ουσιαστικά είμαστε σε μία εμπόλεμη κατάσταση. Θα περιμένουμε το επόμενο διάστημα για να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι πτήσεις από τη Ρωσία, όσο και από την Ουκρανία από την οποία πολλοί επιλέγουν να έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα οδικώς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, το 2019 οι Ρώσοι ταξιδιώτες που επέλεξαν την Ελλάδα για διακοπές ήταν 750.000, ενώ οι Ουκρανοί που επέλεξαν την Βόρεια Ελλάδα για διακοπές ξεπέρασαν τις 50.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός