Καθώς αυξάνεται η πίεση για τιμωρία των ολιγαρχών λόγω της εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς μοιάζει να έχει… ασφαλιστήριο συμβόλαιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο θέσει στο στόχαστρο τα περιουσιακά του στοιχεία: την αγαπημένη του Τσέλσι FC.

Η αξία της ομάδας που αγόρασε ο Αμπράμοβιτς για περίπου 190 εκατομμύρια δολάρια το 2003 και κατόπιν αγαπήθηκε, αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε σε τροπαιούχο του UEFA Champions League το 2021, εκτιμήθηκε από το Forbes στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Οφείλει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο, τον πλειοψηφικό ιδιοκτήτη της, το αστρονομικό ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Διαπραγματευτικό χαρτί

Ο Κίραν Μαγκουάιρ, λέκτορας οικονομικών του ποδοσφαίρου στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, λέει ότι η ομάδα δίνει στον Αμπράμοβιτς ένα διαπραγματευτικό χαρτί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναλόγως με το πόσο σκληρές μπορεί να είναι οι κυρώσεις. Το χειρότερο σενάριο για τους οπαδούς της Τσέλσι είναι πλέον στο τραπέζι. «Αν θέλει να πάρει πίσω τα χρήματά του, θα μπορούσε να απαιτήσει τον δανεισμό από την Τσέλσι», λέει ο Μπαγκουάιρ. «Αυτό σημαίνει ότι η Τσέλσι σβήνει και ο Πούτιν θα μπορεί να πει ”λοιπόν, εσείς το ξεκινήσατε”».

Η κατάσταση αναδεικνύει πώς η εξελισσόμενη κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει τον αθλητικό κόσμο, ιδίως καθώς πολλές ομάδες προσπαθούν να κόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία. Η Σάλκε της γερμανικής Bundesliga ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αφαιρεί το λογότυπο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom από τις φανέλες της. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει αναφέρει ακόμη τι μέλλει γενέσθαι με τη χορηγία από τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας, την Αεροφλότ, αφού οι κυρώσεις της απαγόρευσαν να δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και ίσως το πιο σοβαρό πλήγμα μέχρι τώρα: η UEFA μεταφέρει τον τελικό του Champions League από την Αγία Πετρούπολη.

Στο στόχαστρο

Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του Αμπράμοβιτς στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως από τη χαλυβουργία και τα μέταλλα. Το όνομά του βρίσκεται επανειλημμένα στην κορυφή της λίστας των ολιγαρχών που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν τον επόμενο γύρο κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σε περιουσιακά στοιχεία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Την τελευταία εβδομάδα, το Κοινοβούλιο αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τη ροή ρωσικών χρημάτων στο Λονδίνο καθώς πολιτικοί των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε ότι φοβούνται πως τα κενά στους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τα τιμωρητικά μέτρα τους κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Η πιο σημαντική επίθεση ήρθε σήμερα από τον Κρις Μπράιαντ των Εργατικών, ο οποίος είπε στο Σώμα –καθώς προστατεύεται από μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμιση λόγω κοινοβουλευτικής ιδιότητας- ότι ο Αμπράμοβιτς «δεν θα έπρεπε πλέον να έχει μια [ποδοσφαιρική] ομάδα σε αυτή τη χώρα», προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «θα πρέπει να εξετάσει την κατάσχεση ορισμένων από τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του αξίας 152 εκατομμυρίων λιρών (200 εκατομμυρίων δολαρίων). Εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Forbes για σχόλιο.

Το δάνειο

Οι τελευταίοι ετήσιοι λογαριασμοί της Fordstam Ltd, της μητρικής εταιρείας της Τσέλσι, επιβεβαιώνουν ένα δάνειο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων «που παρέχεται από τον μέτοχο που ασκεί τον απόλυτο έλεγχο, τον κ. Αμπράμοβιτς». Τον περασμένο χρόνο, ο Αμπράμοβιτς δάνεισε στην Τσέλσι άλλα 26 εκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι η ομάδα σήκωσε το τρόπαιο του Champions League τον Ιούνιο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport