Την πλάτη του στη Ρωσία και σε επενδύσεις σε ρωσικές μετοχές και ομόλογα γυρίζει και το ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων μέγα fund της Νορβηγίας, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και την ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η ανακοίνωση έγινε διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος δήλωσε ότι το κρατικό fund της χώρας θα παγώσει όλες τις επενδύσεις του στη Ρωσία και παράλληλα θα ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης όλων των assets που κατέχει στη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: BP: Τα «σπάει» με τη Rosneft λόγω του πολέμου

Το τεράστιο χαρτοφυλάκιο του fund έχει επενδύσεις τόσο σε ρωσικά κρατικά ομόλογα όσο και σε μετοχές περίπου 47 ρωσικών εταιρειών. Σύμφωνα δε, με κυβερνητικά στοιχεία οι επενδύσεις του σε ρωσικά assets ανέρχονταν συνολικά σε 25 δισ. νορβηγικές κορώνες (ήτοι 2,83 δισ. δολάρια) στα τέλη του 2021, από περίπου 30 δισ. κορώνες στα τέλη του 2020.

Από το ποσό των περίπου 30 δισ. του 2020, το μεγαλύτερο μέρος, ήτοι 23,3 δισ. κορώνες, είχαν επενδυθεί σε μετοχές. Η μεγαλύτερη επένδυση σε μετοχή ρωσικής εταιρείας αφορούσε την κορυφαία ρωσική τράπεζα Sberbank, στην οποία το fund εμφανιζόταν τότε να κατέχει μερίδιο ύψους 0,83% (αξίας τότε στα 6 δισ. κορώνες). Με το μερίδιο αυτό το νορβηγικό fund ήταν ο τέταρτος κυριότερος μέτοχος της ρωσικής τράπεζας (και κυριότερος ξένος επενδυτής), μετά το ρωσικό δημόσιο και τις ενεργειακές Gazprom και Lukoil.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ