Νέα κονδύλια προς την Ουκρανία θα μπορέσει να απελευθερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες η Παγκόσμια Τράπεζα για την στήριξη της εν μέσω της ρωσικής επίθεσης, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του προέδρου της, Ντέιβιντ Μάλπας.

Μιλώντας στο δίκτυο CBS, ο κ. Μάλπας επεσήμανε πως η Παγκόσμια Τράπεζα θα συμμετέχει και από την πλευρά της στην παγκόσμια προσπάθεια για την στήριξη της ουκρανικής οικονομίας και των πολιτών της, κάτι που θα τεθεί επί τάπητος και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7, την Τρίτη.

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να υποστηρίξουμε το λαό της Ουκρανίας» τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως υπάρχουν τα εργαλεία ώστε ο διεθνής οργανισμός να κινηθεί πιο γρήγορα και μέσα στις επόμενες ημέρες να παρέχει στη χώρα επιπλέον οικονομική βοήθεια.

Πρόκειται ουσιαστικά για επιτάχυνση και διεύρυνση των μέτρων που συζήτησε πριν από μία εβδομάδα η Παγκόσμια Τράπεζα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όταν ο κ. Μάλπας είχε δηλώσει πως η Τράπεζα ετοιμάζει ένα πακέτο ύψους 350 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο, το οποίο θα πέρναγε από το διοικητικό συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου.

Πάντως, σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε, παραδέχτηκε πως δεν έχει αναλογιστεί ακόμη τι θα συμβεί, αν η ουκρανική κυβέρνηση πέσει.

Όλα αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν στη διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών του G7, την Τρίτη, με θέμα την Ουκρανία, τον συντονισμό της οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα και την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας κατά της Ρωσίας. Στη συζήτηση θα συμμετέχει και ο κ. Μάλπας.

Εξάλλου, η Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με το ΔΝΤ, επεξεργάζονται πλέον σχέδια και για την περαιτέρω οικονομική στήριξη των κρατών που συνορεύουν με την Ουκρανία και τα οποία πρόκειται να δεχτούν το βάρος των προσφυγικών ροών από την χώρα, όπως η Ρουμανία και η Μολδαβία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή