Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αρχίσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στην ιστορία της που κάνει ένα τέτοιο βήμα.

H EE θα χρηματοδοτήσει για πρώτη φορά την αγορά και την παράδοση όπλων και άλλου εξοπλισμού σε μια χώρα που δέχεται επίθεση, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε κοινή δήλωση που έκανε με τον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτή είναι μια στιγμή ορόσημο για την Ένωσή μας» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενισχύονται οι κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου και της Λευκορωσίας.

Πηγή της Κομισιόν είπε στο Reuters ότι η ΕΕ σχεδιάζει να δαπανήσει περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια για όπλα στην Ουκρανία και επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ σε άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών προμηθειών.

Η Σουηδία στέλνει στρατιωτική βοήθεια για πρώτη φορά από το 1939

Επίσης, στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα στείλει και η Σουηδία. Αυτή θα περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα, κράνη και θωράκιση σώματος, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Η Σουηδία προτείνει τώρα άμεση υποστήριξη προς τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτή περιλαμβάνει 135.000 μερίδες μάχης, 5.000 κράνη, 5.000 θωρακίσεις σώματος και 5.000 αντιαρματικά όπλα» δήλωσε η Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόφαση αυτή της Σουηδίας δεν έχει προηγούμενο από το 1939, όταν η χώρα είχε βοηθήσει τη Φινλανδία που δεχόταν επίθεση από την ΕΣΣΔ, υπογράμμισε η πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό

Την υποστήριξή τους στην Ουκρανία εκφράζουν, επίσης, πολιτικά και πρακτικά και οι χώρες του ΝΑΤΟ, με τη μία μετά την άλλη να αποστέλλουν στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, ενώ αποστέλλεται και ανθρωπιστική βοήθεια αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το NATO, η Ουκρανία έχει ήδη λάβει κρίσιμα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Javelin και αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς και εκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας.

Η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Βόρεια Μακεδονία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ή ανοίγουν τα σύνορά τους στους Ουκρανούς πρόσφυγες, με την Κροατία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να υποδέχονται ήδη Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η Ιταλία παρέχει επίσης άμεση οικονομική βοήθεια στην ουκρανική κυβέρνηση και η Τουρκία έχει εμβαθύνει τους αμυντικούς της δεσμούς με την Ουκρανία προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε: «Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι συσπειρώνονται για να στηρίξουν την Ουκρανία, με πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, οικονομική βοήθεια και ανθρωπιστική βοήθεια. Η αυτοάμυνα είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ και οι Σύμμαχοι βοηθούν την Ουκρανία να διατηρήσει αυτό το δικαίωμα. Αυτό στέλνει ένα σαφές μήνυμα της πλήρους υποστήριξης του ΝΑΤΟ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα