Τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κρίσης στην Ουκρανία θα αρχίσει να μετράει σε λίγο η αγορά των οικοδομικών υλικών, σε μια περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι σε ανοδική πορεία και ενώ το ράλι στο κατασκευαστικό κόστος συνεχίζεται.

Οι κατασκευαστές μιλούν για κόστος κατασκευής που ξεπερνά πλέον ακόμη και τα 1.300-1.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, καθώς η πλειονότητα των υλικών λόγω των υπέρογκων αυξήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και πρώτες ύλες έχουν δει ανατιμήσεις άνω του 40% μέσα σε διάστημα ενός έτους.

Την ίδια ώρα, το κόστος των ανακαινίσεων καταγράφει αυξήσεις εξωπραγματικές που μπορεί να πλησιάζουν και το 50-60% ανά τετραγωνικό μέτρο σε ετήσια βάση.

Σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία έρχεται να προστεθεί η αστάθεια με άγνωστη διάρκεια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ήδη, οι ευρωπαϊκές εταιρείες χημικών και τσιμέντου προσπάθησαν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους μετακυλώντας πρόσθετο κόστος στους πελάτες.

Η βελγική εταιρεία Solvay της BASF, η οποία παράγει ανθρακικό νάτριο που χρησιμοποιείται σε γυαλί και απορρυπαντικά, δήλωσε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι θα επιταχύνει τις αυξήσεις των τιμών φέτος για να καλύψει την πρόσθετη αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Η Holcim, ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου στον κόσμο, και ο γαλλικός όμιλος δομικών υλικών Saint Gobain δήλωσαν βέβαιοι ότι θα μετακυλήσουν τις αυξήσεις των τιμών στους πελάτες τους.

Ο Jan Jenisch, Διευθύνων Σύμβουλος της Holcim, δήλωσε στους Financial Times ότι ετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές του τσιμέντου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6% λόγω του άλματος στο κόστος ενέργειας.

Οι παραγωγοί πετροχημικών όπως η BASF, η LyondellBasell και η Ineos κινδυνεύουν επίσης από μια πιθανή άνοδο των τιμών και την περιορισμένη διαθεσιμότητα νάφθας, πρώτης ύλης στην παραγωγή πλαστικών.

Ο Ajay Parmar, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ICIS, είπε ότι το ήμισυ της νάφθας της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία και ότι οποιαδήποτε μείωση της προσφοράς θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις.

Τσουνάμι αυξήσεων

Το ράλι των τελευταίων μηνών, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της αύξησης στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ειδικά των μετάλλων, έχει εκτινάξει τις τιμές σε όλα τα οικοδομικά υλικά.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με σημαντική αύξηση της τάξης του 7,3% στις τιμές των οικοδομικών υλικών άρχισε το 2022.

Ειδικότερα, αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν σε: ηλεκτρική ενέργεια (56,7%), πετρέλαιο κίνησης – diesel (26,3%), σίδηρο οπλισμού (17,4%), αγωγούς χάλκινους (14,3%), σωλήνες χαλκού (12,5%), τούβλα (10,4%), θερμαντικά σώματα (8,1%), πλαστικούς σωλήνες (8,1%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (6,6%), παρκέτα (6,2%), υαλοπίνακες ασφαλείας (5,9%), εντοιχισμένα ντουλάπια (5,5%), ξυλεία οικοδομών (5,3%), κουφώματα αλουμινίου (4,7%), έτοιμο σκυρόδεμα (4,1%), πόρτες εσωτερικές (4,1%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (3,5%), παράθυρα ξύλινα (3,3%), τσιμέντο (3,2%) και μαρμαρόπλακες (3%).

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022 παρουσίασε αύξηση 4,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Φεβρουαρίου 2020 – Ιανουαρίου 2021, έναντι μείωσης 0,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα