Υψηλό 14 ετών «έγραψε» η τιμή του σιταριού σήμερα, με τους εμπόρους να ανησυχούν για τη διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού, καθώς κορυφώνεται η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) του σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο σημείωσαν άνοδο 5,35% αγγίζοντας τα 9,84 δολάρια ανά μπουσέλ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τις 4 Απριλίου 2008, όταν το σιτάρι διαπραγματεύτηκε έως και 9,85 δολάρια ανά μπουσέλ.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 19% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.

Από το διεθνές εμπόριο σιταριού 207 εκατ. τόνων, το 17% προέρχεται από τη Ρωσία και το 12% από την Ουκρανία, σύμφωνα με την Bank of America.

«Το σιτάρι και το καλαμπόκι είναι τα πιο εκτεθειμένα γεωργικά προϊόντα σε οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan σε σημείωμα της 14ης Φεβρουαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού την Τρίτη έφθασαν επίσης στο υψηλό των 7,22 δολαρίων ανά μπουσέλ, καταγράφοντας αύξηση 4,89%, το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή