«Οι μέρες που θα έρθουν στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα δεινά και περισσότερες καταστροφές», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι είναι κοινή απόφαση όλων να μην σταλούν ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη στον ουκρανικό εναέριο χώρο ούτε συμμαχικά στρατεύματα στο έδαφος της χώρας.

Κίνδυνος γενικευμένου πολέμου

Ερωτηθείς αν το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει ζώνες απαγορευμένων πτήσεων (no flight zones) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προκειμένου να περνά απρόσκοπτα η ανθρωπιστική βοήθεια, ο Γενς Στόλτεμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ  δεν θα εμπλέξει δυνάμεις του, ούτε στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε στον εναέριο χώρο της, διότι αυτό θα προκαλούσε πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με την εμπλοκή περισσότερων χωρών και με πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κάλεσε τον Πούτιν να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων τον πόλεμο, να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να εμπλακεί στον διάλογο. «Αυτός είναι ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν», είπε. Υποστήριξε δε, ότι το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία.

«Ανεύθυνοι βομβαρδισμοί σε πυρηνικό εργοστάσιο»

«Η Ρωσία πραγματοποιεί μια βάναυση και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία την οποία το ΝΑΤΟ και ολόκληρος ο κόσμος καταδικάζει. Αυτή είναι η χειρότερη στρατιωτική επιθετικότητα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι στόχος επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων είναι πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες, αλλά και «ανεύθυνοι» βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο.

«Η Ρωσία πληρώνει υψηλό τίμημα»

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και το βαθύ σεβασμό τους για το θάρρος του ουκρανικού λαού και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τη νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας, ένα τίμημα που ήδη πληρώνει τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και ενίσχυσαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία βοηθώντας τη να αμυνθεί. Υπογράμμισε παράλληλα τις «μακροχρόνιες επιπτώσεις για την ευρωατλαντική ασφάλεια»

«Ενισχύουμε τις δυνάμεις αποτροπής»

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις δυνάμεις αποτροπής και άμυνάς του σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, με χιλιάδες πρόσθετα στρατεύματα από τη βόρεια Αμερική στα ανατολικά της Συμμαχίας, με 130 αεροσκάφη και 200 πλοία από το Βορρά ως τη Μεσόγειο, εξήγησε ο Γ.Γ., προειδοποιώντας: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε και την τελευταία σπιθαμή νατοϊκού εδάφους».

Αναφορά στα Βαλκάνια

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζήτησαν την ανάγκη να στηρίξουν χώρες εταίρους που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ο Στόλτενμπεργκ. «Ο Πούτιν απέτυχε να μας διχάσει. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και δυνατό από ποτέ», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση