Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στον ουκρανικό νότο οδεύοντας προς την πόλη-λιμάνι του Μικολάιφ, σημείο-κλειδί σε μια προσπάθεια που φαίνεται να είναι η κατάληψη του ελέγχου των ακτών της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος της πόλης, Oleksandr Senkevych, δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν την Τετάρτη τη νότια πόλη της Χερσώνας κατευθύνονται βορειοδυτικά προς την πόλη του. Η απόσταση είναι περίπου 36 μίλια.

Περίπου 800 ρωσικά οχήματα, προέλαυναν προς το Μικολάιφ από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια. Ο κ. Senkevych δήλωσε ότι δεν υπήρξε κανένας βομβαρδισμός εντός της πόλης, αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν οχυρωθεί κατά μήκος της περιμέτρου της πόλης δέχονταν πυρά από ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, γεγονός που τις αναγκάζει να υποχωρούν συνεχώς.

«Η πόλη είναι έτοιμη για πόλεμο», δήλωσε ο κ. Senkevych.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ οι Ουκρανοί έδωσαν εντολή να βυθιστεί η ναυαρχίδα του στόλου τους ώστε να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Η φρεγάτα Hetman Sahaidachny βρισκόταν για επισκευή στο λιμάνι όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Ο κυβερνήτης έλαβε εντολή να τη βυθίσει, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov.

Σύμφωνα με σύμβουλο της προεδρίας της Ουκρανίας η ρωσική προέλαση στην πόλη έχει σταματήσει, καθώς η αντίσταση κατάφερε να τους εμποδίσει να εισβάλουν. «Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για τη μελλοντική προοπτική της επίθεσης του εχθρού, πιστεύω ότι θα σταματήσει και σε άλλες περιοχές», επεσήμανε ο στρατιωτικός σύμβουλος Ολέξιι Αρεστόβιτς.

Η στρατηγική σημασία του Μικολάιφ

Η Ρωσία επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που υποστηρίζει στην Κριμαία, τη νότια χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, να συνδεθούν από ξηράς με τις δυνάμεις που υποστηρίζει στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η Ορίσια Λουτσέβιτς, επικεφαλής της ομάδας Ukraine Forum στο Chatham House, ένα ινστιτούτο πολιτικής στο Λονδίνο. Είπε ότι οι μονάδες εισβολής της Ρωσίας επιτίθενται έτσι και στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

Το Μικολάιφ μια εθνοτικά ποικιλόμορφη πόλη περίπου 475.000 κατοίκων, βρίσκεται σε μια εκβολή της Μαύρης Θάλασσας και έχει βαθιές ρίζες στη ναυπηγική βιομηχανία, αν και πρόσφατα έχει επίσης αναπτυχθεί ως κέντρο ελαφριάς βιομηχανίας και γεωργίας.

Η σύνδεσή της με τη Μαύρη Θάλασσα είναι κρίσιμη για την ταυτότητά της, σύμφωνα με τον Rory Finnin, αναπληρωτή καθηγητή Ουκρανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ο έλεγχος του Μικολάιφ θα επέτρεπε στη Ρωσία να αποβιβάσει στρατεύματα για μια περαιτέρω ώθηση δυτικά προς την Οδησσό, ένα σημαντικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Υπό ρωσικό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Από τη νύχτα της Πέμπτης οι Ρώσοι προσπαθούσαν να καταλάβουν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, αυτό στη Ζαπορίζια. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ήρθε η επίθεση που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό και λίγες ώρες αργότερα έγινε γνωστό πως το στρατηγικής σημασίας αυτό εργοστάσιο, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την Κριμαία, είναι υπό ρωσικό έλεγχο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NEXTA TV παρουσίασε βίντεο με τη μάχη για τον έλεγχο του εργοστασίου.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και συνολικά στην Ευρώπη με βάση τη δυναμικότητα παραγωγής. Η Ουκρανία έχει συνολικά 4 πυρηνικούς σταθμούς, που αθροιστικά καλύπτουν το ήμισυ των αναγκών της σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι έξι μονάδες της Ζαπορίζια έχουν έκαστη δυναμικότητα 950 μεγαβάτ. Αθροιστικά φτάνουν στα 5,7 γιγαβάτ. Η πρώτη μόνη συνδέθηκε στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας το 1984 και η τελευταία το 1995.

Το πυρηνικό εργοστάσιο αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί. Η μονάδα 1 είναι εκτός λειτουργίας. Οι μονάδες 2 και 3 έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο προκειμένου να αποθερμανθούν. Η μονάδα 4 λειτουργεί σε ισχύ 690 MW. Οι μονάδες 5 και 6 είναι σε διαδικασία αποθέρμανσης.

Το πυρηνικό εργοστάσιο είναι στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα, αφού απέχει μόλις 200 χιλιόμετρα από την Κριμαία, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που ξεσπά πόλεμος σε μία χώρα με τόσο ανεπτυγμένο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Οι φόβοι της διεθνούς κοινότητας

Η κατάληψη του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε στην συνέχεια στο Twitter ότι οι ουκρανικές αρχές πληροφόρησαν τον οργανισμό ότι η πυρκαγιά στον σταθμό δεν έπληξε «βασικό» εξοπλισμό.

Ο Νοτιοκορεάτης Park Jong-woon, καθηγητής Ενέργειας και Ηλεκτρολογικής Μηχανικής στο Dongguk University, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει άμεσος ραδιολογικός κίνδυνος από την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση στα δεδομένα των ραδιολογικών μετρήσεων για να δημιουργήσει σύγχυση.

«Μπορούν να κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται, να τον φρικάρουν και να ενσπείρουν τον φόβο», δήλωσε ο Παρκ, που έχει εργασθεί στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει σβήσει, αλλά έχει εγείρει μία «πολύ πραγματική ανησυχία» για τις πιθανότητες καταστροφής, δηλώνει ο Edwin Lyman, διευθυντής ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας στην Union of Concerned Scientists της Ουάσινγκτον.

«Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο εκτεταμένης πυρκαγιάς, αν και δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρικά συστήματα προκαλώντας ένα περιστατικό σαν της Φουκουσίμα, εάν δεν υπήρχε έγκαιρη αποκατάσταση του συστήματος ψύξης», λέει.

Ευρύτερα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο για στοιχεία των μετρήσεων που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των επιπέδων της ακτινοβολίας επί τόπου.

Η επίσημη ιστοσελίδα ραδιολογικών δεδομένων στον σταθμό της Ζαπορίζια δεν ήταν άμεσα προσβάσιμη σήμερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα