Πλώρη για να σταματήσει να αποτελεί η Βρετανία και δη, η πρωτεύουσα της η… παιδική χαρά των Ρώσων ολιγαρχών βάζει η κυβέρνηση Τζόνσον με την δρομολόγηση ενός σχεδίου νόμου για την πάταξη του «βρώμικου χρήματος».

Το «Economic Crime Bill» που συζητείται απόψε στη βρετανική βουλή δεν αναφέρει ευθέως τους Ρώσους ολιγάρχες, αλλά τους φωτογραφίζει με τρόπο αναμφισβήτητο. Στόχος, να σταματήσει η χώρα να προσφέρει τόπο δράσης στους «φίλους» του Πούτιν, που έχουν επιλέξει το Λονδίνο για τόπο διαμονής και δράσης σε σημείο που το Λονδίνο να έχει αποκτήσει το παρατσούκλι «Londongrad».

Είναι χαρακτηριστικό πως το νομοσχέδιο κατά του «βρώμικου χρήματος» απολαμβάνει ευρείας στήριξης από όλο το πολιτικό σκηνικό της χώρας και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να επικυρωθεί με ευρύτατη πλειοψηφία.

Η νέα νομοθεσία επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεθάψει το βρώμικο χρήμα που κυκλοφορεί στη βρετανική οικονομία από την… παρέα του Πούτιν, σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Στόχος οι ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων 

Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο θα προσπαθήσει να κάνει… τη ζωή δύσκολη σε όσους επιζητούν να κρύψουν τις περιουσίες τους στη Βρετανία, κάτι που αφορά κάθε είδους εγκληματίες και βέβαια τους Ρώσους ολιγάρχες, μέσα κυρίως από την αγορά ακριβών ακινήτων.

Σήμερα πολλοί ιδιοκτήτες πολύ ακριβών ακινήτων κυρίως στο Λονδίνο «κρύβονται» πίσω από εταιρείες-κέλυφη με υπεράκτιες έδρες. Στο εξής αυτές θα πρέπει να καταγράφονται σε λίστα που θα υποδεικνύει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες, με τις εν λόγω εταιρείες να πρέπει να δηλώνουν το πραγματικό πρόσωπο που θα διαμένει ή θα κατέχει το ακίνητο. Μάλιστα, η λίστα αυτή θα πρέπει να ανανεώνεται σε ετήσια βάση. Η μη συμμόρφωση με τη δήλωση θα είναι ποινικό αδίκημα και θα επισύρει ποινή κάθειρξης έως πέντε χρόνια.

Βέβαια, οι επικριτές του σχεδίου ανησυχούν πως υπάρχουν κάποια κενά, όπως το γεγονός ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο έξι μήνες να συμμορφωθούν, που σημαίνει πως έχουν το χρόνο να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν περιουσιακά στοιχεία. Οι Εργατικοί είχαν ζητήσει το χρονικό παράθυρο να είναι μόλις 28 ημέρες! Επίσης, υπάρχουν διάφορες εξαιρέσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως παράθυρο για όσους θέλουν να αποκρύψουν την ταυτότητα τους.

Καμία κατάσχεση ακόμη! 

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Τζόνσον και ο ίδιος προσωπικά δεν έχουν αποφύγει να γίνουν αποδέκτες σκληρής κριτικής για χαρακτηριστική καθυστέρηση στην επιβολή σκληρών κανονισμών που θα έβαζαν φραγμό στους ολιγάρχες. Μάλιστα, οι Εργατικοί έχουν ισχυριστεί πως το κυβερνών κόμμα των Τόρις έχει δεχτεί δωρεές ύψους περίπου 1,9 εκατ. στερλίνων από Ρώσους από τότε που ο Τζόνσον ανέλαβε τα ηνία.

Η κυβέρνηση αρνείται βεβαίως τις καταγγελίες αυτές. Είναι γεγονός, ωστόσο, πως σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Βρετανία δεν έχει να επιδείξει κάποια εντυπωσιακή κατάσχεση ιδιοκτησιών τις τελευταίες ημέρες, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ιταλία έχει κατασχέσει βίλες και σουπερ-γιοτ αξίας άνω των 143 εκατ. ευρώ, που ανήκαν σε Ρώσους ολιγάρχες, ενώ θαλαμηγούς έχουν κατασχέσει και οι Γάλλοι.

Σύμφωνα με την Transparency International οι Ρώσοι έχουν αγοράσει ακίνητα αξίας 1,5 δισ. στερλίνων στη Βρετανία. Πρόκειται δε, για Ρώσους που έχουν άμεσα ή έμμεση σχέση με το Κρεμλίνο. Από το εν λόγω ποσό περίπου 830 εκατ. στερλίνες έχουν διοχετευτεί μέσω υπεράκτιων λογαριασμών και εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή