Σημαντική άνοδο καταγράφουν σήμερα το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ότι επίκειται εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την crypto-αγορά, το οποίο κρίνεται ότι έχει θετική στάση έναντι των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με στοιχεία του CoinDesk, το Bitcoin διαπραγματευόταν στα 41.584,21 δολάρια, αυξημένο κατά σχεδόν 9%

Το ράλι ξεκίνησε αργά την Τρίτη , αφού το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε λεπτομέρειες και μια δήλωση στο διαδίκτυο ως απάντηση σε επικείμενο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ για τα κρυπτονομίσματα. Λίγο αργότερα η ανακοίνωση αυτή αφαιρέθηκε.

Το Reuters και άλλα ειδησεογραφικά μέσα ανέφεραν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι επίκειται εντολή Μπάιντεν για κρυπτονομίσματα.

Η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, που αποσύρθηκε,  ανέφερε ότι το εκτελεστικό διάταγμα προβλέπει μια συνολική προσέγγιση της πολιτικής για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα συντονίσουν το έργο τους.

Οι traders εξακολουθούν να περιμένουν το τελικό εκτελεστικό διάταγμα, αλλά η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε, ήταν αρκετή για να τονώσει την αισιοδοξία.

«Η δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε χαιρετίστηκε από την αγορά κρυπτονομισμάτων καθώς φαίνεται να επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του κλάδου, αντί στην επιβολή μη ρεαλιστικών κανονισμών», δήλωσε στο CNBC ο Yuya Hasegawa, αναλυτής αγοράς στο ιαπωνικό χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων Bitbank.

Ο Cameron Winklevoss, συνιδρυτής της ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Gemini, χαρακτήρισε το εκτελεστικό διάταγμα μια «εποικοδομητική προσέγγιση για στοχευμένη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων».


Ενώ χώρες όπως η Κίνα προσπάθησαν να εξαλείψουν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, άλλες όπως το Ελ Σαλβαδόρ το έχουν αγκαλιάσει. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν επί του παρόντος ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη και τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Πέρυσι, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coinbase είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα ρυθμιστική αρχή για την επίβλεψη της αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Το προεδρικό διάταγμα

Όπως έγραψε το Reuters, εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογράψει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το πολυαναμενόμενο εκτελεστικό διάταγμα, το οποίο θα δίνει εντολή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Οικονομικών και άλλες υπηρεσίες να μελετήσουν τις νομικές και οικονομικές συνέπειες της δημιουργίας ενός ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι ο Λευκός Οίκος πέρυσι δήλωσε ότι εξέταζε μια ευρεία εποπτεία της αγοράς κρυπτονομισμάτων – συμπεριλαμβανομένης μιας εκτελεστικής εντολής – για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής ransomware και άλλων εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.

Η διαταγή του Μπάιντεν ορίζει προθεσμία 180 ημερών για μια σειρά εκθέσεων σχετικά με «το μέλλον του χρήματος» και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν τα κρυπτονομίσματα στο εξελισσόμενο τοπίο.

«Θα μπορούσαμε να δούμε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική σε 180 ημέρες. Αυτό είναι ένα πιθανό βήμα προς τη δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας», ανέφερε η πηγή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News