Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) θα μπορούσε να απελευθερώσει περισσότερο πετρέλαιο από τα αποθέματα για να χαλαρώσει τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων και θα καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για τη γρήγορη μείωση της χρήσης πετρελαίου, δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού, με φόντο την εκτόξευση των τιμών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας από τη Δύση.

«Την επόμενη εβδομάδα, όπως κάναμε για το φυσικό αέριο, θα καταλήξουμε σε ένα σχέδιο δράσης 10 σημείων [με στόχο] να μειώσουμε το πετρέλαιο άμεσα», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ στη διάσκεψη για την ενέργεια στο Παρίσι.

Όπως εξήγησε, στις αγορές πετρελαίου, οι πιο δύσκολοι μήνες είναι οι καλοκαιρινοί, η λεγόμενη «εποχή οδήγησης», όταν η ζήτηση αυξάνεται, περίπου τον Ιούνιο-Ιούλιο, λόγω των αυξημένων μετακινήσεων.

Υπενθυμίζεται ο IEA συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου για να αντισταθμίσουν τις διακοπές του εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Φατίχ Μπιρόλ χαρακτήρισε αυτή την απόφαση ως «μια αρχική απάντηση», προσθέτοντας ότι «αποτελεί μόνο το 4% των αποθεμάτων μας. Εάν υπάρχει ανάγκη, εάν το αποφασίσουν οι κυβερνήσεις μας, μπορούμε να φέρουμε περισσότερο πετρέλαιο στις αγορές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή