
Μέτρα για την ελάφρυνση των καταναλωτών εξετάζουν οι κυβερνήσεις σε πολλές χώρες παγκοσμίως, καθώς οι τιμές λιανικής της βενζίνης και του ντίζελ έχουν εκτοξευτεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις στρέφονται κυρίως προς την αύξηση των επιδοτήσεων ή τη μείωση των φόρων. Οι ΗΠΑ ωστόσο επιχειρούν να μειώσουν τις τιμές ρίχνοντας στην αγορά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να παρέμβει απευθείας στις αντλίες με μειώσεις φόρων ή άμεσες επιδοτήσεις.
Στην Ευρώπη
Δεν συμβαίνει το ίδιο παντού.
Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη και το ντίζελ μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να ελαφρύνει το βάρος που προκαλεί η ραγδαία αύξηση των τιμών της βενζίνης.
Η Πορτογαλία θα μειώσει επίσης τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα καύσιμα από την Παρασκευή για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών της ενέργειας. Το Σαββατοκύριακο, πολλοί άνθρωποι σε όλη τη χώρα είχαν σπεύσει στα βενζινάδικα για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ, αναμένοντας περαιτέρω αύξηση των τιμών που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.
Άλλες χώρες σχεδιάζουν παρόμοιες κινήσεις.
Στη Γαλλία, με τις προεδρικές εκλογές μόλις έναν μήνα μακριά, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του θα παρουσιάσει σύντομα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με υψηλές τιμές καυσίμων, ενώ επεσήμανε ότι έχει ήδη δαπανήσει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα τελευταία χρόνια για να μετριάσει το κόστος της βενζίνης και της ηλεκτρικής ενέργειας.

A worker updates fuel prices at a Brazilian oil company Petrobras gas station in Brasilia, Brazil March 7, 2022. REUTERS/Adriano Machado
Βραζιλία, Τσεχία και Βρετανία
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας εξετάζει επίσης ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ντίζελ και βενζίνης για να βοηθήσει τους καταναλωτές, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα O Estado de S. Paulo.
Η τσεχική κυβέρνηση θα καταργήσει την υποχρεωτική ανάμειξη βιοσυστατικών στα καύσιμα και θα καταργήσει, σύμφωνα με το Reuters, τα τέλη κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών.
Στη Βρετανία, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι οι αρχές θα κάνουν ότι μπορούν για να μετριάσουν τις αυξήσεις και να βοηθήσουν τους καταναλωτές.
«Το ποσό στήριξης των 12 δισεκατομμυρίων λιρών που έχουμε ήδη ανακοινώσει για να βοηθήσουμε (τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν) στο κόστος ζωής περιλαμβάνει πάγωμα των φόρων στα καύσιμα για δωδέκατη συνεχή χρονιά», δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
«Χειρόφρενο»
Εν τω μεταξύ, αναλυτές εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως μείωση της χρήσης αυτοκινήτου ή ομαδική μετακίνηση με ΙΧ, καθώς και αύξηση της τηλεργασίας.
Η Goldman Sachs ανέφερε ότι αναμένει η ζήτηση να μειωθεί κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα – ή σχεδόν 1% της παγκόσμιας κατανάλωσης – εάν οι τιμές αυξηθούν στα 150 δολάρια το βαρέλι.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια