Aν και αρχικά υπεραμύνθηκε της απόφασής της να αγοράσει με μεγάλη έκπτωση ρωσικό πετρέλαιο, η Shell, υπό την πίεση των έντονων αντιδράσεων αναγκάστηκε σήμερα Τρίτη να ζητήσει συγγνώμη για την αγορά μιας παρτίδας φθηνού ρωσικού πετρελαίου και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμμετοχή της σε όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

«Ως άμεσο πρώτο βήμα, η εταιρεία θα σταματήσει όλες τις spot αγορές ρωσικού αργού πετρελαίου. Θα κλείσει επίσης τα πρατήρια καυσίμων, τα αεροπορικά καύσιμα και τα λιπαντικά της στη Ρωσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Την Παρασκευή, η Shell αγόρασε 100.000 μετρικούς τόνους αργού πετρελαίου Urals από τη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ποσότητα αυτή αγοράστηκε με έκπτωση ρεκόρ, καθώς πολλές εταιρείες αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο λόγω της απρόκλητης εισβολής της Μόσχας στη γείτονά της . Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η κίνηση αυτή δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Δύσης, καθώς δεν έχει αποφασιστεί απαγόρευση στην αγορά ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εταιρεία δέχτηκε έντονη κριτική για την αγορά αυτή, μεταξύ άλλων και από τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος προέτρεψε τις εταιρείες να διακόψουν όλους τους επιχειρηματικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Μια ερώτηση προς τη Shell: το ρωσικό πετρέλαιο δεν μυρίζει αίμα Ουκρανίας για εσάς;» είπε ο Κουλέμπα σε tweet το Σάββατο.

Μιλώντας στο CNBC τη Δευτέρα, ο Κουλέμπα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε εταιρείες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Ρωσία, λέγοντας ότι ορισμένες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να βρεθούν στη λάθος πλευρά της ιστορίας.

«Ο κόσμος θα τους κρίνει ανάλογα. Και η ιστορία θα τους κρίνει ανάλογα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν, δήλωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία αναγνωρίζει ότι η απόφαση να αγοράσει ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου που θα διυλιστεί σε προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ, «παρά το γεγονός ότι έγινε με την ασφάλεια των προμηθειών στην πρώτη γραμμή της σκέψης μας,  δεν ήταν το σωστό και λυπούμαστε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή