Αεροπορικές επιδρομές δυτικότερα στην ενδοχώρα της Ουκρανίας εξαπέλυσε την Παρασκευή η Ρωσία, ενώ κάλεσε ξένους «εθελοντές» να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Με την εισβολή να διανύει την τρίτη εβδομάδα, ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν την πόλη Ντνίπρο της κεντρικής Ουκρανίας, ενώ ρουκέτες έπληξαν το Λούτσκ στα δυτικά, ένδειξη ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επεκτείνει το εύρος μιας επίθεσης που έχει βάλει στο στόχαστρο τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας.

«Εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή

Προεδρεύοντας σε συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας μέσω διαδικτύου, ο Πούτιν διέταξε τον στρατό του να αναπτύξει ξένους «εθελοντές» στη ζώνη των συγκρούσεων για να «βοηθήσουν» τους κατοίκους της Ουκρανίας. Ο Σεργκέι Σοιγκού, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, είπε στον Πούτιν ότι 16.000 μαχητές από τη Μέση Ανατολή είναι έτοιμοι να πολεμήσουν, πολλοί με εμπειρία στη μάχη κατά του ISIS.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε την «πρόσκληση» αυτή, κάνοντας λόγο σε τηλεοπτικό διάγγελμα για «κακοποιούς από τη Συρία, από τη χώρα που καταστράφηκε με τον ίδιο τρόπο που μας καταστρέφουν τώρα οι κατακτητές».

«Θετικές κινήσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε αργότερα έναν διαφορετικό τόνο, μιλώντας για «θετικές κινήσεις» στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Πούτιν είπε στον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε συνάντηση στο Κρεμλίνο, ότι οι διαπραγματευτές της Ρωσίας τον ενημέρωσαν για «ορισμένες θετικές κινήσεις» στις συζητήσεις με την Ουκρανία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας πραγματοποίησαν συνομιλίες στην Τουρκία την Πέμπτη, στην υψηλότερου επιπέδου συνάντηση μέχρι στιγμής, αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν σημαντική πρόοδο ή ακόμη και να συμφωνήσουν σε προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν