Με θετικό πρόσημο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να δηλώνει ότι υπάρχουν «θετικές εξελίξεις» στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 431 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν με άνοδο. Στην κορυφή των αποδόσεων ο κλάδος των εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής που κατέγραψε κέρδη 3,5%.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 7.156 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,38% στις 13.628 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,85% στις 6.260 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού διατηρείται το κλίμα νευρικότητας διατηρείται στην αμερικανική αγορά, με τους επιμέρους δείκτες να επιχειρούν ανοδική αντίδραση, μετά από έντονες διακυμάνσεις τις προηγούμενες ημέρες. Η συγκρατημένη αισιοδοξία που παρατηρείται την Παρασκευή, πηγάζει από τις ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια απροσδόκητη κίνηση, χθες Πέμπτη, επιτάχυνε τα σχέδια μείωσης της μεγάλης ρευστότητας στην αγορά, επικαλούμενη τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία που τον χαρακτήρισε ορόσημο για την Ευρώπη. Η ΕΚΤ χτυπά ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό καμπανάκι για τον πληθωρισμό λόγω της κατάστασης, που έχει φτάσει σχεδόν το 6% πλέον στην ευρωζώνη.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέκαμψε ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο μετά την επιβράδυνσή που προκάλεσε η πανδημία. Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 0,8% σε μηνιαία βάση μετά από πτώση 0,2% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters  που ανέμεναν ανάπτυξη 0,2% .

Σε επίπεδο μετοχών η ιταλική αεροδιαστημική και αμυντική εταιρεία Leonardo σημείωσε άνοδο που ξεπέρασε το 10% μετά την δημοσίευση ισχυρών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου. Στον αντίποδα τη χειρότερη απόδοση στο δείκτη Stoxx600 κατέγραψε  η γερμανική εταιρεία Delivery Hero με απώλειες 1,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές