Έχει επιβιώσει 150 χρόνια αλλαγής της μόδας, «εκδιώχθηκε» από τα «παιδιά των λουλουδιών» και γλύτωσε πολλούς άντρες από το δίλημμα τι να φορέσουν, αλλά, αποδεικνύεται ότι ο πιο ισχυρός του πολέμιος ήταν η πανδημία: το κοστούμι αποσύρθηκε επίσημα από την ανδρική γκαρνταρόμπα.

Αυτό προκύπτει ούτε λίγο-ούτε πολύ από την απόφαση της στατιστικής υπηρεσίας της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία τα ανδρικά ενδύματα βγαίνουν από τον Μάρτιο, από το καλάθι με τα περισσότερα από 700 είδη, οι τιμές των οποίων παρακολουθούνται για τον υπολογισμό του πληθωρισμού, ως αντιπροσωπευτικά των συνηθέστερων καταναλωτικών δαπανών.

Οι όποιες αλλαγές συντελούνται σε αυτό το καλάθι αγαθών έχουν εξέχουσα σημασία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση αυτό καθορίζεται ο δείκτης τιμών καταναλωτών τον οποίο λαμβάνει υπόψη η Τράπεζα της Αγγλίας για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής, την αύξηση των επιτοκίων κ.λπ., αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση για τη διαμόρφωση των κοινωνικών παροχών.

Το κοστούμι συμπεριλήφθηκε στο καλάθι του πληθωρισμού το 1947. Μετά την αύξηση της εργασίας από απόσταση, έμεινε κλεισμένο στις ντουλάπες των εργαζομένων, και έτσι θα αντικατασταθεί από το «αντρικό επίσημο μπουφάν/σακάκι».

Η ζήτηση για περισσότερα του ενός κοστούμια είχε αρχίσει να μειώνεται και πριν από την πανδημία. Η εταιρεία αναλύσεων αγορών Kantar εκτιμά ότι οι ετήσιες πωλήσεις συρρικνώθηκαν σε περίπου 2 εκατ. έναντι περισσότερων από 5 εκατ. τη δεκαετία του ΄90, με τους καταναλωτές να απομακρύνονται από την ομοιομορφία του κοστουμιού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις εμβληματικές αλυσίδες λιανικής, τα Marks & Spencer’s, σταμάτησε να διαθέτει κοστούμια στα μισά καταστήματά της, ενώ καθοριστικό «πλήγμα» αποτέλεσε η πανδημία, όπως αναφέρει η στατιστική υπηρεσία της Μ. Βρετανίας.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται, να υπάρξουν κι άλλες αλλαγές στο φετινό καλάθι του καταναλωτή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή