Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2014 σημείωσε το βιοτικό επίπεδο στη Μ. Βρετανία τον Δεκέμβριο, κάτω από το βάρος του πληθωρισμού. Μάλιστα, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τον Απρίλιο με τους λογαριασμούς ενέργειας και τη φορολογία να εκτινάσσονται στα ύψη.

Ο μέσος βασικός μισθός σημείωσε ονομαστική αύξηση 3,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο από την αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως ανακοίνωσε η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Προσαρμοσμένοι στον πληθωρισμό, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 1,2%, η μεγαλύτερη πτώση από το 2014.

Διαβάστε επίσης: Ο πληθωρισμός οδηγεί στη φτώχεια πολλούς Βρετανούς

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της στατιστικής αρχής, η αγορά εργασίας παρέμενε ανοδική. Οι εργοδότες να αυξάνουν τις θέσεις εργασίας για 14ο μήνα τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να καλύψουν σχεδόν 1,3 εκατομμύρια κενές θέσεις. Οι μετακινήσεις εργαζομένων από μια δουλειά σε άλλη σημείωσαν επίσης ρεκόρ, λόγω της αύξησης των παραιτήσεων.

Όμως, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού, που επιδεινώνονται από την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, οδηγούν σε αυξήσεις μισθών, τα οφέλη για τους εργαζόμενους εξανεμίζονται λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών, με τον πληθωρισμό να αναμένεται να φτάσει μέχρι και 7% μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Την ίδια στιγμή, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας εντείνουν τις πιέσεις στα νοικοκυριά καθώς αυξάνουν το κόστος δανεισμού.

Ας σημειωθεί ότι μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg μία μέρα αφότου το συμβούλιο της BoE ανέβασε τα επιτόκια από το 0,25% στο 0,50%, στις αρχές του μήνα, ο κορυφαίος οικονομολόγος της BoE, Χιου Πιλκ, παραδέχτηκε πως δυστυχώς η πίεση προς το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών αναπόφευκτα θα συνεχιστεί και υποστήριξε πως πιθανότατα θα ακολουθήσουν επιπλέον αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Εξάλλου, κάποια στελέχη του συμβουλίου στις 3 Φεβρουαρίου ψήφισαν υπέρ μεγαλύτερης αύξησης στο 0,75%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή