Σε νέο ρεκόρ τριακονταετίας (το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 1992) εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο, ο οποίος έφτασε στο 5,5% από 5,4% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις οικονομολόγων και ΒοΕ που έκαναν λόγο για αμετάβλητο ποσοστό.

Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας συνέχισαν να ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση. Ωστόσο, και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να εξακολούθησαν να έχουν επίπτωση στις τιμές των προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: O πληθωρισμός συμπιέζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, η κατηγορία των ειδών ένδυσης-υπόδησης έδωσε περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό, ενώ και τα έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης συνέβαλαν άνοδο του πληθωρισμού. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στατιστικό δεδομένο είναι ότι ενώ τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός είναι πάντα μικρότερος σε μηνιαία βάση, λόγω των εκπτώσεων του πρώτου μήνα του έτους, φέτος σημείωσε τη μικρότερη μείωση (0,1%) από τον 2011.

Εντείνεται η πίεση για την BoE

Η νέα άνοδος του πληθωρισμού εντείνει την πίεση για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία τις προηγούμενες μέρες αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί τον Απρίλιο φτάνοντας περίπου στο 7,25%. Η βρετανική κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μέχρι τις αρχές του 2024, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ταχύτερα.

Η BoE έχει ήδη προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο –ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 0,5% από 0,1%- ενώ οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων ακόμη και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση της BoE στις 17 Μαρτίου, και δεν αποκλείουν να φτάσει το 2% μέχρι το τέλος του χρόνου, το υψηλότερο επιτόκιο πριν την οικονομική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χιου Πιλ, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg μία μέρα αφότου το συμβούλιο της BoE ανέβασε τα επιτόκια από το 0,25% στο 0,50%, ανέφερε πως πιθανότατα θα ακολουθήσουν επιπλέον αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Εξάλλου, κάποια στελέχη του συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση της BoE στις 3 Φεβρουαρίου, ψήφισαν υπέρ μεγαλύτερης αύξησης, στο 0,75%.

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως δυστυχώς η πίεση προς το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών αναπόφευκτα θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα το διαθέσιμο εισόδημα θα περιοριστεί κατά 2% φέτος και κατά επιπλέον 0,5% το 2023, συνολικά δηλαδή θα υποστεί την μεγαλύτερη μείωση τουλάχιστον από το 1990.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή