Η Ελλάδα, στη βάση των δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται σταθερά στην πρώτη ταχύτητα – δεν είναι μόνη της, αλλά είναι μόνιμο μέλος μιας ομάδας κρατών που διακρίνεται στο πεδίο των επιδόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η ομάδα, εκτός της χώρας μας, περιλαμβάνει σε σταθερή βάση τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και δίνει το μέτρο και τον τόνο των εξελίξεων.

Οι επιδόσεις

Για το πού βρισκόμαστε, λοιπόν, στο πεδίο των επιδόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης η απάντηση έρχεται από μια ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη στα social media (η ανάρτηση συνοδεύεται και από εικόνα όπου αποτυπώνονται οι επιδόσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Με τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Κομισιόν μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εκταμίευση, εντός Απριλίου, της πρώτης δόσης τού “Ελλάδα 2.0”, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αυτή η σημαντική ενίσχυση, που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Καταθέσαμε το σχέδιό μας δεύτεροι, λάβαμε την έγκριση από τους πρώτους, υποβάλαμε από τους πρώτους αίτημα πληρωμής, το οποίο προχωράει με επιτυχία. Συνεχίζουμε το έργο μας, μειώνουμε τη γραφειοκρατία και επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, με όρους διαφάνειας».

Με βάση τα δεδομένα, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τις εντάξεις των έργων να αυξάνονται διαρκώς. Υπενθυμίζεται πως 48 έργα, ύψους 2,76 δισ. ευρώ, έχουν ήδη ενταχθεί και ανακοινωθεί σε δύο χρονικές φάσεις. Τα 12 πρώτα (1,42 δισ. ευρώ) τον Ιούλιο του 2021 και τα υπόλοιπα 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021.

Με την τρίτη δέσμη (Ιανουάριος 2022) ο συνολικός προϋπολογισμός των 103 έργων που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα «τρέχει» και η Μονάδα Ωρίμασης Εργων που λειτουργεί ως αυτόνομη επιχειρησιακή μονάδα εντός του ΤΑΙΠΕΔ αξιοποιώντας την τεχνογνωσία αλλά και το έμπειρο δυναμικό του Ταμείου.

Συµβάσεις

Πρόσφατα, υπογράφηκαν οι συμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μεταστέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών αλλά του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τα Νέα Βιομηχανικά Πάρκα. Ακολουθούν και άλλες, μεταξύ των οποίων διακρίνεται το έργο της πρόληψης για τα Δάση, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που θα «τρέξει» με ευθύνη του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά εντός της άνοιξης.

Την ίδια περίοδο «τρέχουν» από τη μια πλευρά μεταρρυθμίσεις όπως εκείνη για τη βελτίωση της Ελληνικής Δικαιοσύνης που συνοδεύεται από έργα και επενδύσεις άνω των 250 εκατομμυρίων ευρώ – επενδύσεις σε ανθρώπους και κατάρτιση, υποδομές και κτίρια καθώς και σε πληροφοριακά συστήματα και από την άλλη πλευρά προχωρούν οι επενδύσεις, όπως η εγκατάσταση τουλάχιστον 36.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (συμπεριλαμβανομένων λευκών πινάκων, φορητών υπολογιστών, διαδραστικών προβολέων) για αίθουσες διδασκαλίας σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επένδυση έχει προϋπολογισμό 148 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης