Τον περασμένο Ιούλιο, η Square (πλέον Block) ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. Η προοπτική ενός πορτοφολιού που σχεδιάστηκε από τους ίδιους ανθρώπους που κατασκευάζουν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία σημείων πώλησης στον κόσμο υποσχόταν συναρπαστικές εξελίξεις στην ευκολία χρήσης και την υιοθέτηση. Και αυτό συνέβη μήνες πριν ο Jack Dorsey αλλάξει τον κόσμο της τεχνολογίας, παραιτούμενος από το Twitter για να επικεντρωθεί πλήρως στην Square, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο των διακυβευμάτων.

Σε μια ανάρτηση της την Παρασκευή, η Block ανακοίνωσε ότι το πορτοφόλι της θα κάνει την ταυτοποίηση με δακτυλικό αποτύπωμα την κύρια και προεπιλεγμένη μέθοδο για την πρόσβαση των χρηστών στα χρήματά τους. Η Block λέει ότι θα αξιολογήσει επίσης και πρόσθετες μεθόδους πρόσβασης που οι πελάτες θα μπορούσαν να επιλέξουν.

Τουλάχιστον στην περίπτωση καταναλωτικών αγαθών όπως τα κινητά τηλέφωνα, το κίνητρο για την προσθήκη βιομετρικού ελέγχου πρόσβασης είναι συνήθως η απλή ευκολία, αλλά οι απώτερες επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι τρομερές. Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του Edward Snowden, επεσήμαναν ότι το σύστημα θα μπορούσε να εκθέσει τα βιομετρικά δεδομένα των χρηστών με δυνητικά σοβαρές και μόνιμες συνέπειες για τα θύματα.

Αλλά ακόμη και η τοπική επεξεργασία και αποθήκευση που σκέφτεται η Block αποτελεί πραγματικό κίνδυνο καθώς κανένα τοπικό δεδομένο που μπορεί να προσεγγιστεί μέσω του διαδικτύου δεν θα πρέπει ποτέ να θεωρείται πραγματικά ασφαλές. Και οι κυριολεκτικά ισόβιες συνέπειες ενός εκτεθειμένου δακτυλικού αποτυπώματος καθιστούν ακόμη και την πιο απομακρυσμένη έκθεση άξια σοβαρής ανάκρισης.

Η λογική, ωστόσο, ευθυγραμμίζεται με πολλές εκκλήσεις εντός της βιομηχανίας κρυπτογράφησης να δοθεί προτεραιότητα στην καλύτερη και πιο διαισθητική εμπειρία του χρήστη, όχι μόνο για τα πορτοφόλια αλλά και για τα αποκεντρωμένα ανταλλακτήρια (DEX). Το πρόβλημα, όπως έχουν επισημάνει ειδικοί σε θέματα κρυπτογράφησης και ασφάλειας, είναι ότι η ομαλή εμπειρία του χρήστη είναι σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους κινδύνους ασφαλείας.

Στην τελική, θα υπάρξουν προϊόντα κρυπτογράφησης που θα βρουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ ασφάλειας και χρηστικότητας αλλά οι εταιρείες που σπεύδουν προς αυτή την κατεύθυνση τώρα υποβαθμίζουν ολόκληρο το οικοσύστημα. Στην πραγματικότητα, η υπόθεση ότι ο σχεδιασμός του front-end μπορεί να κάνει ένα σύστημα κρυπτογράφησης εξίσου ομαλό και εύκολο στη χρήση με ένα σύστημα Web 2.0 μπορεί να αποδειχθεί θεμελιωδώς εσφαλμένη: Η πολυπλοκότητα της κρυπτογράφησης είναι αναπόσπαστη από την αποκέντρωσή της και οι μέθοδοι “αφαίρεσης” αυτής της πολυπλοκότητας σχεδόν πάντα οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο υποκλοπής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Kρυπτονομίσματα