
Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνήθεια να κρίνεται μια νέα κυβέρνηση τις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησής της. Για τη γερμανική κυβέρνηση έπρεπε να φτάσει η 96η για να εμφανιστεί το πρώτο ρήγμα στην ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, που για πολλούς επρόκειτο για μια «ανίερη συμμαχία» σε κόμματα με αντιδιαμετρικά προγράμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι: αφορμή, η εκτόξευση της τιμής βενζίνης και πετρελαίου κίνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, προώθησε στα ΜΜΕ την ιδέα να δοθεί στους κατόχους αυτοκινήτων μια λεγόμενη «έκπτωση στα ρεζερβουάρ».
Καλή χημεία Σολτς-Λίντνερ
Την ίδια ημέρα ρωτήθηκε ο Πράσινος αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ για τη γνώμη του. Στην αρχή δεν ήθελε να σχολιάσει, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί λέγοντας ότι «κυκλοφορούν όλων των ειδών οι προτάσεις στην αγορά, και όλοι λένε απόψεις που έχουν νόημα τη συγκεκριμένη στιγμή. Θα ήταν σοφό να τις επεξεργαστούμε συστηματικά και να αντιμετωπίσουμε το θέμα καλύτερα».
Εκείνη τη στιγμή χτύπησε ο κώδωνας κινδύνου για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Γιατί μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν συζητηθεί δημόσια σημεία διαφωνίας ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Η συνταγή επιτυχίας τους ήταν δημόσιες ανακοινώσεις μόνο λύσεων και όχι ενδιάμεσων βημάτων. Αλλά είναι ολοφάνερο ότι ο καγκελάριος Σολτς με τον υπουργό του Οικονομικών έχουν σημεία επικοινωνίας που ξεπερνούν τα όρια κατά την άποψη των Πρασίνων. Ίσως επειδή κι αυτός πριν γίνει καγκελάριος, είχε το ίδιο αξίωμα στην κυβέρνηση Μέρκελ.
Ενδεικτικό επ’ αυτού είναι ότι όταν ρωτήθηκε ο Λίντνερ πόσες πιθανότητες υπάρχουν ο καγκελάριος να αποδεχθεί το μέτρο της «έκπτωσης στο ρεζερβουάρ» απάντησε: «Πολλές». Οι φήμες λένε ότι σημεία αρχόμενης ρήξης στους κόλπους του τρικομματικού συνασπισμού, του πρώτου στην ιστορία της μεταπολεμικής Γερμανίας, ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου, όταν ο Σολτς, τρεις ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξήγγειλε πρόγραμμα-μαμούθ 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμενων. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών ήταν ενημερωμένος, υπήρχαν πολλοί στο SPD και στους Πράσινους που το άκουγαν για πρώτη φορά.
Πού είναι ο Σολτς;
Αλλά και στην διαχείριση της πανδημίας υπάρχει μεγάλη γκρίνια. Οι Φιλελεύθεροι είναι εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού με αποτέλεσμα ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ να μην μπορεί να καταθέσει σχέδιο νόμου. Το θέμα παραμένει ακόμη ανοιχτό παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που την χαρακτηρίζω ως κρίσιμη και μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία».
Και μέσα σε όλα αυτά το πρώτο διάστημα ο καγκελάριος Σολτς ήταν εξαφανισμένος, αθέατος, σαν να ήθελε να αποφύγει τη δημοσιότητα, κάτι που έγινε πιο εμφανές με την κρίση στην Ουκρανία. Αλλά μετά άρχισε να ταξιδεύει και να διαμεσολαβεί προκαλώντας έκπληξη όταν ανακοίνωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν θα τεθεί σε λειτουργία.
Πηγή: Deutsche Welle/ Ζαμπίνε Κίνκαρτς Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια