Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει την επιθετική νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Μιλώντας σήμερα Δευτέρα, σε συνέδριο στο Παρίσι, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι  ο πόλεμος θα έχει «συνέπειες» για την ανάπτυξη καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται και η εμπιστοσύνη καταστρέφεται. Επεσήμανε μάλιστα, ότι το δύσκολο έργο στο εξής για τις κεντρικές τράπεζες είναι να διατηρήσουν τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να βλάψουν την οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε ακόμη: Προσεκτικά βήματα με φόντο τον πόλεμο και 6+2 αυξήσεις στη διετία

Ερωτηθείσα για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, η Λαγκάρντ είπε ότι «ακόμα και στο πιο ζοφερό σενάριο, με δευτερογενείς επιπτώσεις, με μποϊκοτάζ φυσικού αερίου και βενζίνης και επιδείνωση του πολέμου που συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα — ακόμα και σε αυτά τα σενάρια έχουμε ανάπτυξη 2,3%».

«Δεν βλέπουμε στοιχεία στασιμότητας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκάρντ αρνήθηκε να σχολιάσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν θα ακολουθήσει την ίδια επιθετική νομισματική πολιτική με αυτή της Federal Reserve, η οποία την περασμένη εβδομάδα άνοιξε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην ίδια φάση του οικονομικού κύκλου, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη είναι πιο εκτεθειμένη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικά σύμπαντα, σε διαφορετικό στάδιο του κύκλου, με διαφορετικά σημεία εκκίνησης», είπε η Λαγκάρντ. «Εμείς στη ζώνη του ευρώ βρισκόμαστε σε αρνητικά επιτόκια, ενώ οι ΗΠΑ δεν πήγαν ποτέ κάτω από το μηδέν».

Η Λαγκάρντ τέλος, κάλεσε τις κυβερνήσεις να υιοθετούν μέτρα στήριξης που θα στοχεύουν σε λιγότερο εύπορα νοικοκυριά, κάτι που όπως είπε δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής σε ορισμένα έθνη.

«Όλες οι χώρες βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής σχεδίων, τα οποία δυστυχώς δεν είναι πολύ στοχευμένα, τα οποία παρέχουν γενική υποστήριξη για επιπλέον ενεργειακές δαπάνες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες», είπε. «Έτσι έχω έντονες αμφιβολίες ότι η δημοσιονομική προσπάθεια θα είναι ουδέτερη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως