Πιο μετριοπαθής στις απόψεις του εμφανίστηκε ο συνήθως συντηρητικός επικεφαλής της Atlanta Fed, Ραφαέλ Μπόστικ υποστηρίζοντας πως στηρίζει συνολικά έξι αυξήσεις των επιτοκίων φέτος και άλλες δύο το 2023, σε αντίθεση με τους έτερους συναδέλφους του, καθώς ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η ρωσική εισβολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία στην αμερικανική οικονομία.

«Το να θέσουμε τα υψηλά ποσοστά του πληθωρισμού υπό έλεγχο είναι σημαντική ανησυχία για μένα, για το 2022» τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του σε εκδήλωση του National Association for Business Economics, επισημαίνοντας μάλιστα πως είναι βασικό επίσης να αντιμετωπιστεί η ανισότητα μεταξύ των επιπέδων προσφοράς εργασίας και της ζήτησης.

Ο κύριος Μπόστικ στάθηκε ιδιαίτερα στο αβέβαιο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, εξηγώντας πως οι εξελίξεις περιόρισαν την πεποίθηση του πως μια επιθετική στρατηγική στο μέτωπο των επιτοκίων είναι και η πρέπουσα. Θυμίζουμε πως ο κ. Μπόστικ που ανήκει στην ομάδα των γερακιών μέχρι πρότινος ζητούσε δυναμική πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve  και μάλιστα με πρώτη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Μάλιστα, αν παραδέχτηκε πως η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί ενισχύοντας την πίεση που δέχονται λόγω του ράλι στα commodities και σε προϊόντα από το πετρέλαιο έως τα σιτηρά, εξήγησε πως αντίστοιχο ρίσκο υπάρχει και από την σύρραξη με την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει να είναι πιθανόν να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα Τα ρίσκα υπάρχουν «και προς τις δυο κατευθύνσεις» εξήγησε.

«Εάν η ζήτηση καταρρεύσει λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας ή της απόσυρσης της νομισματικής στήριξης, τότε το κατάλληλο μονοπάτι θα πρέπει να είναι πιο αργό από ότι έχω προβλέψει μέχρι τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Θυμίζουμε πως η Federal Reserve προχώρησε την περασμένη εβδομάδα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2018 προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που «τρέχει» πάνω από το 6%. Όμως, ξεκίνησε με μια μετριοπαθή άνοδο κατά 25 μονάδες, αναγνωρίζοντας το αβέβαιο τοπίο που έχει διαμορφωθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed, σε δηλώσεις τους μέχρι τώρα, έχουν εμφανιστεί να υποστηρίζουν τουλάχιστον έξι αυξήσεις φέτος και άλλες τέσσερις την επόμενη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...