Για νέες πληθωριστικές πιέσεις που θα ασκηθούν στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έκανε λόγο σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας πως για το λόγο αυτό θα υπάρξει ένα «πρόσθετο μεσοδιάστημα» μεταξύ του σχεδιαζόμενου τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το καλοκαίρι και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.
Παράλληλα, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θέτει πολύ σημαντικά ρίσκα στην ανάπτυξη» σχολίασε, κάνοντας λόγο για «αυξημένη αβεβαιότητα και νέες προκλήσεις» λόγω της πίεσης που ασκούν οι υψηλές ενεργειακές τιμές στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αφήνει τις επιλογές της ανοιχτές αναλόγως με την εξέλιξη της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση προειδοποίησε πως είναι απίθανο να επανέλθει ο πληθωρισμός σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως δηλαδή ήταν και το χαρακτηριστικό της περιόδου πριν την πανδημία, ειδικά δε, με τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί βραχυπρόθεσμα ο πόλεμος.
Εκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στις αυξήσεις τιμών των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, που είναι 16πλάσιες σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ σημείωσε ότι ο πόλεμος πιθανόν να παρατείνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ορισμένους τομείς, γεγονός που θα διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι σταδιακές και θα γίνουν μετά από κάποιο χρόνο από τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η οποία αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αν βέβαια δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοπιστωτική αναταραχή.
Πιθανά νέα εργαλεία
Μόλις προ ημερών, στο τελευταίο της συμβούλιο η ΕΚΤ υποστήριξε πως θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων κατά το τρίτο τρίμηνο, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ίσως προς τα τέλη της χρονιάς.
«Με αυτό διατηρείται η παραδοσιακή λογική αλληλουχίας (των πολιτικών μας), αλλά μας δίνει και επιπλέον χρόνο, αν χρειαστεί, μετά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων και πριν κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση», σημείωσε.
Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα παραμείνει σε εγρήγορση για να στηρίζει τις αγορές, χρησιμοποιώντας ακόμη και νέα εργαλεία, καθώς θα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των αγορών ομολόγων.
«Αν είναι ανάγκη, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής καθώς προχωρούμε προς την ομαλοποίηση της πολιτικής, όπως έχουμε δείξει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν» εξήγησε. Τα εργαλεία αυτά έχουν βοηθήσει στον περιορισμό της διαφοράς στο κόστος δανεισμού της Γερμανίας και χωρών με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Η άποψη των αγορών
Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, επιμένουν να “βλέπουν” αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ειδικά δε, μετά και τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, την πρώτη από το 2018, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που φέρνει στις οικονομίες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι αγορές χρήματος “ποντάρουν” σε αύξηση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από περίπου οκτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι πρέπει να είναι βέβαιη πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί στο 2% πριν αυξήσει τα επιτόκια.
Μιλώντας μετά τη Λαγκάρντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σχολίασε ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 2,9% τον Φεβρουάριο, πιθανότατα θα μειωθεί σταδιακά καθώς οι τιμές των καυσίμων θα σταματήσουν να αυξάνονται. Υπολόγισε δε, πως περίπου 80 μονάδες βάσης οφείλονται αποκλειστικά στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Financial Times
Latest News
Reuters: Σχέδια για υποτίμηση του γουάν ενόψει του Trump 2.0
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει τα σχέδια της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις