Για νέες πληθωριστικές πιέσεις που θα ασκηθούν στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έκανε λόγο σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας πως για το λόγο αυτό θα υπάρξει ένα «πρόσθετο μεσοδιάστημα» μεταξύ του σχεδιαζόμενου τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι το καλοκαίρι και της πρώτης αύξησης των επιτοκίων.

Παράλληλα, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θέτει πολύ σημαντικά ρίσκα στην ανάπτυξη» σχολίασε, κάνοντας λόγο για «αυξημένη αβεβαιότητα και νέες προκλήσεις» λόγω της πίεσης που ασκούν οι υψηλές ενεργειακές τιμές στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αφήνει τις επιλογές της ανοιχτές αναλόγως με την εξέλιξη της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση προειδοποίησε πως είναι απίθανο να επανέλθει ο πληθωρισμός σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως δηλαδή ήταν και το χαρακτηριστικό της περιόδου πριν την πανδημία, ειδικά δε, με τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί βραχυπρόθεσμα ο πόλεμος.

Εκανε δε, ιδιαίτερη αναφορά στις αυξήσεις τιμών των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, που είναι 16πλάσιες σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ σημείωσε ότι ο πόλεμος πιθανόν να παρατείνει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα σε ορισμένους τομείς, γεγονός που θα διατηρήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα, η κυρία Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ θα είναι σταδιακές και θα γίνουν μετά από κάποιο χρόνο από τη λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων, η οποία αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο του 2022, αν βέβαια δεν υπάρξει περαιτέρω χρηματοπιστωτική αναταραχή.

Πιθανά νέα εργαλεία 

Μόλις προ ημερών, στο τελευταίο της συμβούλιο η ΕΚΤ υποστήριξε πως θα σταματήσει τις αγορές ομολόγων κατά το τρίτο τρίμηνο, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων, ίσως προς τα τέλη της χρονιάς.

«Με αυτό διατηρείται η παραδοσιακή λογική αλληλουχίας (των πολιτικών μας), αλλά μας δίνει και επιπλέον χρόνο, αν χρειαστεί, μετά τον τερματισμό των αγορών ομολόγων και πριν κάνουμε το επόμενο βήμα προς την ομαλοποίηση», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ θα παραμείνει σε εγρήγορση για να στηρίζει τις αγορές, χρησιμοποιώντας ακόμη και νέα εργαλεία, καθώς θα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης των αγορών ομολόγων.

«Αν είναι ανάγκη, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε νέα μέσα για να διασφαλίσουμε τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής καθώς προχωρούμε προς την ομαλοποίηση της πολιτικής, όπως έχουμε δείξει σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν» εξήγησε. Τα εργαλεία αυτά έχουν βοηθήσει στον περιορισμό της διαφοράς στο κόστος δανεισμού της Γερμανίας και χωρών με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Η άποψη των αγορών

Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, επιμένουν να “βλέπουν” αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ειδικά δε, μετά και τη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, την πρώτη από το 2018, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που φέρνει στις οικονομίες η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι αγορές χρήματος “ποντάρουν” σε αύξηση των επιτοκίων αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από περίπου οκτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι πρέπει να είναι βέβαιη πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί στο 2% πριν αυξήσει τα επιτόκια.

Μιλώντας μετά τη Λαγκάρντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σχολίασε ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 2,9% τον Φεβρουάριο, πιθανότατα θα μειωθεί σταδιακά καθώς οι τιμές των καυσίμων θα σταματήσουν να αυξάνονται. Υπολόγισε δε, πως περίπου 80 μονάδες βάσης οφείλονται αποκλειστικά στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Financial Times

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή