Βρετανία: Τα νέα σχέδια κάνουν λόγο για κάθετη αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2050

Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, η πρόταση που βρίσκεται στα σκαριά είναι η αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας από το 16% στο 25%

Βρετανία: Τα νέα σχέδια κάνουν λόγο για κάθετη αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2050

Σχέδιο για την κάθετη αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα που θα καλύπτει τις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το 2050 έχει στα σκαριά η Ντάουνινγκ Στριτ. Πάντως, το σχέδιο φαίνεται να περιλαμβάνει και σημαντική αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Απώτερος στόχος του σχεδίου είναι η επιτάχυνση της απεξάρτησης της χώρας από τις ενεργειακές ροές από τη Ρωσία, δεδομένου πως ήδη η Βρετανία έχει βάλει μπλόκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη χώρα, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η αύξηση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας από το 16% σήμερα στο 25% και μάλιστα για το σκοπό αυτό έχουν ήδη αρχίσει επαφές και διαβουλεύσεις με στελέχη του βιομηχανικού κλάδου.

Ενδεικτικά απόψε έχουν προσκληθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο ομάδα εκπροσώπων διαφόρων εταιρειών στο πλαίσιο της συζήτησης για τη δρομολόγηση νέων project που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. Τα project αυτά θα αφορούν τόσο ΑΠΕ όσο και την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας, αν και η τελική απόφαση για το ύψος του στόχου που θα τεθεί για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανασταλτικός παράγοντας για το τελευταίο δεν είναι τόσο το ζήτημα της ασφάλειας και των όποιων κινδύνων ελλοχεύουν από την πυρηνική ενέργεια όσο κυρίως το θέμα του κόστος. Το κόστος δημιουργίας νέων αντιδραστήρων είναι υψηλό και ξεπερνά τα 20 δισ. στερλίνες.

Το μέχρι τώρα ενεργειακό σχέδιο που υπήρχε έκανε λόγο για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας στη νοτιοανατολική Αγγλία. Όμως, πιθανότατα θα παραταθεί η λειτουργία μιας μονάδας στην ίδια περιοχή για άλλα είκοσι χρόνια, έως το 2055, ενώ πιθανότατα θα βγει από το συρτάρι το project μιας δεύτερης μονάδας στην Ουαλία που είχε εγκαταλειφθεί ελλείψει κονδυλίων.

Περισσότερα από Ενέργεια

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο