Ζήτημα κρατικοποιήσεων εταιρειών του ενεργειακού κλάδου για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του, στην οποία ξεδίπλωσε το μανιφέστο του μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές.

«Το κράτος θα χρειαστεί να πάρει στα χέρια του αρκετούς τομείς του ενεργειακού κλάδου. Θα χρειαστεί να αναλάβουμε και την ιδιοκτησία αρκετών βιομηχανικών παικτών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι κινήσεις αυτές αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την πτώση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

Ο κύριος Μακρόν απέφυγε να κατονομάσει εταιρείες, όμως σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως το γαλλικό κράτος που ήδη ελέγχει το 84% της Electricite de France SA μελετά το ενδεχόμενο να αναβιώσει ένα σχέδιο για την εθνικοποίηση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας και να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση των υπηρεσιών της δίδοντας πλέον μεγαλύτερη έμφαση στην πυρηνική ενέργεια.

Πραγματικά, η Γαλλία σκοπεύει να επενδύσει περαιτέρω στην πυρηνική ενέργεια, ενώ ήταν από τις χώρες που άσκησε έντονες πιέσεις στις Βρυξέλλες ώστε να μπει στη βιώσιμη λίστα επενδύσεων της Κομισιόν.

Το σχέδιο Μακρόν για την μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της χώρας και την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα μέχρι το 2050 περιλαμβάνει την κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων νέας γενιάς, παράλληλα με τη δρομολόγηση σημαντικών project ανανεώσιμων πηγών. Μάλιστα οι αλλαγές στο τοπίο του κλάδου που έφερε ο πόλεμος φαίνεται πως δικαιώνουν τις επιλογές που είχε κάνει ο κ. Μακρόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή