Με ΣΔΙΤ θα γίνει οι νέες φυλακές Κορυδαλλού, Χαλκίδας και Ιωαννίνων. Τη σχετική προετοιμασία κάνει η Μονάδα Ωρίμασης Έρων του ΤΑΙΠΕΔ σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε σχεδιασμό ωρίμασης βρίσκεται και το έργο της αξιοποίησης του πρώην Στρατοπέδου Γκόνου. Πρόκειται για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του πρώην Στρατοπέδου στη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ενός Εμπορευματικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών. Το έργο με προϋπολογισμό 260 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνεται είτε με ΣΔΙΤ, είτε με Παραχώρηση.

Οι Αμερικανικές απαντήσεις

Με την επάνοδο του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση ανοίγει για μια ακόμη φορά ο κύκλος της δημόσιας διαβούλευσης γύρω από την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας. Η Σύρος δουλεύει κανονικά με ιδιώτες πελάτες να αποτελούν την πλειοψηφία, ο Σκαραμαγκάς πέρασε σε εφοπλιστικά συμφέροντα και η Ελευσίνα βρίσκεται σε σημείο καμπής σε σχέση με το πλάνο της εξυγίανσης της. Από όσο έγινε γνωστό οι απαντήσεις των Αμερικανών ως προς τη συμμετοχή τους στο υψηλό, έτσι και αλλιώς, κόστος της εξυγίανσης δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρες ή αν προτιμάτε, ήταν απαντήσεις με αστερίσκους.

Σε μια ανάρτηση του στο Linkedin, ο Νίκος Παπαθανάσης γράφει για τις επαφές του στην Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, «Κατά την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον, συναντήθηκα με τον κ. Roland de Marcellus,

Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για Διεθνή Οικονομικά και Ανάπτυξη.

Αναγνωρίσαμε την παρουσία σημαντικών νέων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και υπογραμμίσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων.

Είχα επίσης συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Development Finance Corporation.

Τονίσαμε τη σημασία του ενδιαφέροντος της DFC για επενδύσεις σε ενεργειακά και άλλα αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα και επισημάναμε τον κρίσιμο ρόλο της DFC στη λειτουργία του ναυπηγείου Ελευσίνας».

Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός U.S. International Development Finance Corporation (DFC) είναι ο επίσημος αναπτυξιακός – επενδυτικός βραχίονας της Αμερικανικής διπλωματίας.

Η έγκαιρη πυροπροστασία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το Σχέδιο Προστασίας Δασών που έχει ως στόχο την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές άμεσης προτεραιότητας ξεκινά άμεσα με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ. Το Σχέδιο που για πρώτη φορά ενεργοποιείται έγκαιρα προκειμένου να υπάρξει θωράκιση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας από πυρκαγιές το 2022.

Το έργο, πέρα από τις δράσεις που χρήζουν άμεσης υλοποίησης, όπως οι εργασίες καθαρισμών δασών και δασικών εκτάσεων, συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και συντήρησης αντιπυρικών ζωνών, περιλαμβάνει και άλλες δράσεις πιο μακρόπνοου σχεδιασμού, όπως η εκπόνηση μελετών Κατάρτισης Σχεδίων Αντιπυρικής Προστασίας για 38 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Το έργο που χρηματοδοτείται με 50 εκατομμύρια ευρώ αποκλειστικά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «τρέχει» ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες της Μονάδας Ωρίμασης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο Πάνο Σταμπουλίδη.

 Ένα infographic

Ένα infographic παρουσιάζει όλη την αλήθεια για την παρουσία του NATO  στα ανατολικά της Συμμαχίας. Σε μια ανάρτηση στο Linkedin που συνοδεύει το infographic διαβάζω: «Αντιμετωπίζουμε μια νέα πραγματικότητα για την ασφάλειά μας λόγω της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ ενίσχυσε την αμυντική του παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας με περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία».

 Μια και διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση

Μια παρουσίαση του βιβλίου της διαΝΕΟσις με τίτλο “10 Μεταρρυθμίσεις Που Άλλαξαν την Ελλάδα” που βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία θα πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου στις 18:30 στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα μεταδοθεί ζωντανά (μέσω διαδικτύου).

Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο Διευθυντής Περιεχομένου Θοδωρής Γεωργακόπουλος, θα συμμετέχουν οι:

–        Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

–        Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

και οι δύο εκ των δέκα συγγραφέων του βιβλίου: ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Καλλιόπη Σπανού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Advisory Board της διαΝΕΟσις.

Το σχέδιο της Βόρειας Ευβοίας

Σε μια ανάρτηση του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου στο fb μαθαίνουμε για το πώς προχωρά το σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού.

Η ανάρτηση: «Την Παρασκευή ξεκίνησε, όπου συμμετείχα, η τρίτη συνάντηση των μελετητών του Σχεδίου Μπένου σε πλαίσιο διαλόγου που έχει ανοίξει με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς. Κατά τη συνάντηση αναλύθηκε η πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης, με δημοσιονομική επίπτωση μέχρι τώρα κοντά στα 250 εκατ. ευρώ, το οποίο προχωρά εντατικά, αλλά και εμπλουτίζεται σύμφωνα με ότι έχει ανακοινωθεί από την πρώτη στιγμή στην κοινωνία της Βόρειας Εύβοιας. Κοινωνία με την οποία είμαστε σε στενή συνεργασία και συνεχίζουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι επιδόσεις ενός μεγάλου παραγωγού

Η VIOHALCO είναι μια από λίγες μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία. Έτσι, έχει ξεχωριστό νόημα η επισκόπηση του Ομίλου για το 2021: «Το 2021, η Viohalco παρουσίασε σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία της, ενώ πολλές εταιρίες της πέτυχαν εντυπωσιακή ανάπτυξη, παρά τις συνεχείς προκλήσεις. Οι εταιρίες της Viohalco συνέχισαν να βελτιστοποιούν τη χρήση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ παράλληλα οι συνετοί έλεγχοι κόστους βελτίωσαν τις λειτουργικές αποδόσεις. Η υγεία και η ευημερία των εργαζομένων των εταιριών της Viohalco αποτέλεσαν όπως πάντα προτεραιότητα, ενώ παρέμειναν σε ισχύ μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζομένους και λοιπούς συμμέτοχους.

–        Στον κλάδο αλουμινίου, η Elval, ο τομέας έλασης αλουμινίου της ElvalHalcor, κατέγραψε ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του έτους, ως αποτέλεσμα της βελτιωμένης ζήτησης της αγοράς και της κατεύθυνσης των προϊόντων της προς τομείς που προάγουν την ενεργειακή μετάβαση και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσθετη παραγωγική δυναμικότητα, την οποία παρείχε το νέο τετραπλό θερμό έλαστρο αλουμινίου Tandem που εγκαταστάθηκε πρόσφατα, ενίσχυσε το λειτουργικό πλεονέκτημα της Elval και βελτιστοποίησε το προϊοντικό της μείγμα. Η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος αξίας 100 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει το ψυχρό έλαστρο έξι ράουλων και τη νέα γραμμή βαφής, βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κερδοφορία της Συμετάλ βελτιώθηκε, καθώς προσαρμόστηκε στις τάσεις της αγοράς, αυξάνοντας τις πωλήσεις των εύκαμπτων συσκευασιών και του foil για καπάκια, ενώ αυξήθηκε η ζήτηση από τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Επίσης η Συμετάλ απορρόφησε τις πιέσεις κόστους που συνδέονταν με τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Παράλληλα, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Etem Bulgaria ξεκίνησε νέο έργο για την BMW, ενώ βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης των επενδύσεων για νέα έργα. Σημειώνεται πως το βιομηχανικό τμήμα του κλάδου κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη. Η ζήτηση στην Bridgnorth Aluminium επανήλθε στα επίπεδα προ πανδημίας, γεγονός που επηρέασε θετικά τους όγκους. Η εταιρία συνέχισε να αναπτύσσει το προϊοντικό μείγμα της κατά τη διάρκεια του έτους, όμως οι πιέσεις κόστους λόγω του πληθωρισμού είχαν ως αποτέλεσμα πιο αναιμικές οικονομικές επιδόσεις.

–        Το βελτιωμένο κλίμα της αγοράς συνέβαλε στην αύξηση των όγκων στον κλάδο χαλκού, όπου η ισχυρή ζήτηση στις περισσότερες αγορές στις αρχές του έτους συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021. Οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου χαλκού κατέγραψαν καλές επιδόσεις, με αυξημένουςόγκους και κερδοφορία.

–        Η Halcor, ο τομέας διέλασης χαλκού και κραμάτων της ElvalHalcor, πέτυχε οριακή αύξηση στις πωλήσεις σωλήνων χαλκού, αλλά σημαντική αύξηση στις πωλήσεις ράβδων και σωλήνων κραμάτων χαλκού που ανέκαμψαν πλήρως σε όγκο και κερδοφορία. Το πενταετές στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Sofia Med προχώρησε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καθώς οι πωλήσεις σε προϊόντα χαλκού, προϊόντα έλασης κραμάτων χαλκού και σε προϊόντα διέλασης χαλκού συνέχισαν να αυξάνονται για ακόμα ένα έτος. Η ισχυρή ζήτηση για σύρματα περιελίξεων ενίσχυσε τους όγκους πωλήσεων της Cablel Wires.

–        Οι επιδόσεις του κλάδου καλωδίων ήταν πολύ ισχυρές, αποτυπώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη στους τομείς τόσο των καλωδιακών έργων, όσο και των καλωδιακών προϊόντων. Όλα τα εργοστάσια διατήρησαν πλήρες πρόγραμμα παραγωγής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας. Η Hellenic Cables συνέχισε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και εξασφάλισε αρκετά νέα έργα στις αγορές τόσο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, όσο και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, παράλληλα με συμβάσεις-πλαίσιο με σημαντικές εταιρίες διαχείρισης δικτύων ενέργειας. Οι όγκοι πωλήσεων του τομέα καλωδιακών προϊόντων αυξήθηκαν ως επακόλουθο της ανάκαμψης της ζήτησης και της επιτυχημένης εμπορικής στρατηγικής του τομέα. Οι επενδύσεις στο εργοστάσιο υποβρύχιων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο για επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας καλωδίων inter-array συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και έχουν πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί. Στο τέλος του έτους, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών του κλάδου ξεπερνούσε τα 650 εκατ. ευρώ.

–        Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα αντιμετώπισε ένα έτος με προκλήσεις. Η ανάκαμψη της κατανάλωσης ενέργειας από τα μειωμένα επίπεδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσφορά λόγω της αναβολής και της ακύρωσης πολλών έργων μεταφοράς ορυκτών καυσίμων, οδήγησε σε εξαιρετικά υψηλές τιμές ενέργειας. Ωστόσο, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, επανεκκίνησαν αρκετά έργα αγωγών σωλήνα για τη μεταφορά φυσικού αερίου, του βασικού ενδιάμεσου καυσίμου στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση. Συνεχίστηκαν επίσης οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Σωληνουργεία Κορίνθου, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης ενός προγράμματος πιστοποιήσεων από σημαντικές εταιρίες ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη πιστοποιημένων αγωγών για τη μεταφορά έως και 100% υδρογόνου. Στο τέλος του έτους, το χαρτοφυλάκιο ανεκτέλεστων παραγγελιών διαμορφώθηκε στα 350 εκατ. ευρώ.

–        Ο κλάδος χάλυβα κατέγραψε σταδιακή άνοδο της ζήτησης κατά τη διάρκεια του έτους και διατήρησε την κυρίαρχη θέση του στις αγορές της Ελλάδος, των Βαλκανίων και της Κύπρου. Οι παράγοντες αυτοί σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα μείωσης κόστους του προηγούμενου έτους, οδήγησαν σε σημαντικά βελτιωμένη κερδοφορία. Κατά τη διάρκεια του έτους, η Σιδενόρ έγινε ο πρώτος παραγωγός χάλυβα στην Ελλάδα που έλαβε την περιβαλλοντική δήλωση προϊόντος Environmental Product Declaration (EPD) για τα προϊόντα χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος SD. Η πιστοποίηση αυτή παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, κρίσιμες για τη βελτίωση της βιωσιμότητας στην παραγωγή. Επιπλέον, οι πρόσφατες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις αναμένεται να προσφέρουν μακροπρόθεσμη στρατηγική αξία, να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο προϊόντων του κλάδου, να μειώσουν περαιτέρω τα κόστη και, σταδιακά, να περιορίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των λειτουργιών.

–        Στον κλάδο ακινήτων, η Noval Property συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του 2021. Μεταξύ άλλων έργων, ολοκληρώθηκε η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West, ενισχύοντας την αξία των επενδύσεων σε ακίνητα και αυξάνοντας τα έσοδα από μισθώματα για την ΑΕΕΑΠ. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου του 2021, η Noval Property απέκτησε (μέσω κοινής εταιρίας με επενδυτική εταιρία ακίνητης περιουσίας) ένα οικόπεδο σε προνομιούχο τοποθεσία στην Αθήνα, όπου θα αναπτυχθεί ένα μεγάλης κλίμακας, φιλικό προς το περιβάλλον συγκρότημα γραφείων.

–        Τον Νοέμβριο του 2021, η ElvalHalcor προχώρησε με επιτυχία στην έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2021 και η Noval Property εξέδωσε επιτυχώς πράσινο κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ. Και τα δύο ομόλογα έχουν επταετή διάρκεια και είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories