Το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό, από την ημέρα εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία (χωρίς να έχει αποφασιστεί πότε θα ξανανοίξει), ωστόσο από χθες Δευτέρα ξανάρχισε δειλά και περιορισμένη η διαπραγμάτευση ομολόγων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Οι ίδιες συναλλαγές θα επαναληφθούν και σήμερα.

Το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας αγόρασε ομόλογα προκειμένου να στηρίξει τις τιμές, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη, στο πλαίσιο σταδιακής επαναλειτουργίας της αγοράς μπορούν να διαπραγματεύονται μόνο ομόλογα που εκδίδονται από τη ρωσική κυβέρνηση.

Ο Αντρέι Μπραγίνσκι, εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα αρχίσουν και πάλι οι συναλλαγές σε μετοχές.
«Τεχνικά όλα είναι έτοιμα και ελπίζουμε ότι αυτό θα επαναληφθεί στο εγγύς μέλλον», είπε.

Στις συναλλαγές πριν από την αγορά, οι αποδόσεις αυτών των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 20% – το υψηλότερο που έχει καταγραφεί. Η απόδοση αργότερα διαμορφώθηκε κοντά στο 13%.

Στο 20% τα ρωσικά επιτόκια

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι η τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 20% και θα αγοράσει κρατικά ομόλογα για να περιορίσει τη μεταβλητότητα.

Η τράπεζα έχει επιβάλει εκτεταμένους περιορισμούς στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές για να προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις αγορές και να καταπολεμήσει τις σοβαρές συνέπειες από τις δυτικές κυρώσεις που οδήγησαν το ρούβλι σε απότομη πτώση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ.

«Σκουπίδια» τα ρωσικά ομόλογα

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει τα ρωσικά ομόλογα στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια) και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι η χρεοκοπία του δημόσιου χρέους δεν είναι πλέον «ένα απίθανο γεγονός». Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα φλέρταρε με την χρεοκοπία απειλώντας να πληρώσει ξένους κατόχους ομολόγων σε δολάρια σε μαζικά υποτιμημένα ρούβλια πριν στείλει τα χρήματα σε δολάρια .

Ο δείκτης RGBI του δημόσιου χρέους υποχώρησε 9,4%, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tass, ωθώντας τις αποδόσεις των επιτοκίων των ομολόγων με διάρκεια 1-2 ετών στο 19,5% και των 10ετών στο 18,1%.

«Πληρώθηκε» άλλο ένα ομόλογο

Η πληρωμή τόκων για ένα κρατικό ομόλογο της Ρωσίας, που λήγει το 2029, διεκπεραιώθηκε από την ανταποκρίτρια τράπεζα JPMorgan Chase & Co, δήλωσε στο Reuters πηγή με γνώση του θέματος.  Η Ρωσία επρόκειτο να καταβάλει 66 εκατομμύρια δολάρια στους κατόχους ομολόγων τη Δευτέρα για τον συγκεκριμένο τίτλο, και από ό,τι προκύπτει κατάφερε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες να αποφύγει την τεχνική χρεοκοπία.

Την περασμένη εβδομάδα η χώρα, κατέβαλε τόκους για δύο κρατικά ομόλογα, αμβλύνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με την προθυμία και την ικανότητά της να ανταποκριθεί στο εξωτερικό της χρέος μετά την επιβολή σκληρών κυρώσεων από τα δυτικά έθνη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης – Πλήρωσε δόση τόκων ομολόγων ύψους 117 εκατ. δολ. μέσω «ξένης τράπεζας»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η JPMorgan συνεργάστηκε τη Δευτέρα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Η πληρωμή είχε προχωρήσει στο επόμενο βήμα πριν παραδοθούν τα χρήματα στους ομολογιούχους, πρόσθεσε η πηγή. Το Reuters δεν μπόρεσε να μάθει ποια τράπεζα ενεργούσε ως εκπρόσωπος πληρωμών για το ομόλογο.

Την περασμένη εβδομάδα, η JPMorgan επεξεργάστηκε την πληρωμή ως ανταποκρίτρια τράπεζα και την παρέδωσε στη Citigroup Inc, η οποία ως αντιπρόσωπος πληρωμών διένειμε τα κεφάλαια στους κατόχους ομολόγων.

Διαβάστε επίσης: Σε δολάρια η πληρωμή των δύο ομολόγων – Ο ρόλος της JP Morgan

Η Ρωσία έχει 15 διεθνή ομόλογα σε κυκλοφορία ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πριν από την κρίση στην Ουκρανία, περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια κατείχαν επενδυτικά κεφάλαια και διαχειριστές χρημάτων εκτός Ρωσίας.

Η επόμενη δοκιμή της χώρας είναι μια πληρωμή 102 εκατομμυρίων δολαρίων στις 28 Μαρτίου και μετά από αυτήν στις 31 Μαρτίου υπάρχει μια πληρωμή 447 ​​εκατομμυρίων δολαρίων που πρέπει να γίνει σε δολάρια. Η μεγαλύτερη πληρωμή του έτους — και η πρώτη πλήρης εξόφληση του «κεφαλαίου», ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων — λήγει στις 4 Απριλίου.

Διαβάστε επίσης: Η JP Morgan «διεκπεραιώνει» ένα ακόμα ρωσικό ομόλογο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές