Μετά την… ψυχρολουσία Πάουελ που οδήγησε χθες την Wall Street σε αρνητικό έδαφος, οι αμερικανικοί δείκτες ανακάμπτουν σήμερα με οδηγό κυρίως τον τεχνολογικό Nasdaq. Πάντως, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν κυρίως μετοχές, όπως του τραπεζικού κλάδου, που εκτιμάται ότι θα ευνοηθούν περισσότερο από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow ενισχύεται κατά 0,79% στις 34.827 μονάδες, ο S&P 500 ανεβαίνει κατά 1,07% στις 4.508 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στις 14.067 μονάδες, αυξημένος κατά 1,66%.

Το… γερακίσιο μήνυμα του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, που δήλωσε χθες πως η Τράπεζα είναι έτοιμη για πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων, αναζωπύρωσε στην αγορά τα σενάρια για μια πιο δυναμική, επόμενη, αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Κάτι δηλαδή που δεν τόλμησε το συμβούλιο στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, ανησυχώντας για την αστάθεια που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, με την απόδοση του 10ετούς να έχει εκτοξευτεί έως και στο 2,377%, ήτοι το υψηλότερο σημείο από το 2019. Την ίδια ώρα στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο χάνει έδαφος, με την ισοτιμία με το ευρώ να βρίσκεται στο 1,103.

Στην αγορά των commodities, η πίεση μειώνεται καθώς θεωρείται μάλλον απίθανο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίσει την επιβολή ενός εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, παρά το γεγονός πως θα προσπαθήσει να συμφωνήσει σε μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης της από τις ρωσικές ενεργειακές ροές. Έτσι, το Brent υποχωρεί κατά σχεδόν 1% στα 114,5 δολάρια και το αμερικανικό WTI πέφτει κατά 1,3% στα 110,6 δολάρια το βαρέλι.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν και στα μέταλλα, με τον χρυσό να χάνει έδαφος στα 1.914 δολάρια την ουγγιά και τις απώλειες για πλατίνα και παλλάδιο να ξεπερνούν το 2%.

Στον αντίποδα πολύ καλή αποδεικνύεται η ημέρα για τα crypto, με τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα να παρουσιάζουν σημαντική άνοδο. Ξεχωρίζει το Bitcoin που με άλμα άνω του 4,7% ξεπέρασε το όριο των 42.000 δολαρίων, έως και στα 42.9985 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street