Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση, αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές συνέπειες στην παγκόσμια βιομηχανία πολύτιμων λίθων, και είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει τη ζήτηση παγκοσμίως για διαμάντια από τη Ζιμπάμπουε.

Ο Μαρκ Μαμπούντου, διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου αδαμαντωρυχείου στη χώρα, της Zimbabwe Consolidated Diamond Co., δήλωσε ότι η ρωσική Alrosa είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο σε όγκο, με 30% της συνολικής παραγωγής, και η παραμικρή διαταραχή στην ικανότητά της να προμηθεύει μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις την αγορά.

«Μπορεί να καταλήξει να δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα στην προσφορά, και αυτό μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για το προϊόν μας, καθώς και για άλλους παίκτες», είπε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. «Ωστόσο, δεν επιθυμούμε τη χειρότερη περίπτωση, αλλά αν συμβεί θα μπορέσουμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας».

Η νοτιοαφρικανική χώρα στοχεύει σε έσοδα 12 δισ. δολ.  από τη βιομηχανία εξόρυξης μέχρι το επόμενο έτος και το κρατικό ZCDC σχεδιάζει να συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο δολάρια από αυτά, είπε ο Μαμπούντου.

Η εταιρεία είχε την «καλύτερη χρονιά μέχρι στιγμής» το 2021, αφού ξεπέρασε τον στόχο παραγωγής των 3 εκατομμυρίων καρατίων κατά 30%, γεγονός που οδήγησε σε κέρδη για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 2015. Παρήγαγε 2,3 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών το 2020.

«Για το 2022, είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να επιτύχουμε, αλλά και να υπερβούμε τον στόχο παραγωγής διαμαντιών κατά περισσότερο από 40% σε σύγκριση με τον βασικό στόχο του 2021», είπε.

Το ZCDC θα συνεχίσει τις δημοπρασίες διαμαντιών τον Απρίλιο μετά από οκτάμηνη παύση λόγω του κορωνοϊού και αναμένει αγοραστές από το Ντουμπάι, το Ισραήλ, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, δήλωσε ο Μαμπούντου.

«Έχουμε μεγάλα δέματα προς πώληση και το απόλυτο ποσό ανά πώληση καθορίζεται σε συνεννόηση με τον αντιπρόσωπο πωλήσεών μας, την Minerals Marketing Corp. της Ζιμπάμπουε», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση