«Eμείς, οι ηγέτες της G7, συναντηθήκαμε σήμερα στις Βρυξέλλες μετά από πρόσκληση της γερμανικής Προεδρίας της G7, για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας υπό το πρίσμα της αδικαιολόγητης, απρόκλητης και παράνομης επίθεσης της Ρωσίας και του πολέμου επιλογής του Προέδρου Πούτιν κατά της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Ουκρανίας. Θα σταθούμε στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Ουκρανίας». Με αυτά τα λόγια ξεκινά η κοινή δήλωση της G7 που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι μετά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στις 2 Μαρτίου 2022, «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της συντριπτικής πλειοψηφίας της διεθνούς κοινότητας, καταδικάζοντας τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας και τα δεινά και τις απώλειες ζωών που συνεχίζει να προκαλεί».

Εκφράζουν την απογοήτευσή τους και καταδικάζουν τις καταστροφικές επιθέσεις στον ουκρανικό πληθυσμό και τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και σχολείων.

Εγκλήματα πολέμου

Ταυτόχρονα χαιρετίζουν τις έρευνες διεθνών μηχανισμών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Θα εργαστούμε μαζί για να υποστηρίξουμε τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου. Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις» τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση, καλούν τη ρωσική ηγεσία να συμμορφωθεί αμέσως με την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

«Καλούμε επίσης τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας» αναφέρουν και ταυτόχρονα καλούν τις αρχές της Λευκορωσίας να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση και να απόσχουν από τη χρήση των στρατιωτικών τους δυνάμεων εναντίον της Ουκρανίας.

Επίσης, προτρέπουν όλες τις χώρες να μην παρέχουν στρατιωτική ή άλλη βοήθεια στη Ρωσία.

Σοβαρές κυρώσεις

Η G7 υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά της για επιβολή σοβαρών κυρώσεων στη Ρωσία, μεταξύ άλλων με την πλήρη εφαρμογή των οικονομικών και χρηματοοικονομικών μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί.

«Αναθέτουμε στους αρμόδιους Υπουργούς μια εστιασμένη πρωτοβουλία να παρακολουθούν την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων και να συντονίζουν τις απαντήσεις που σχετίζονται με μέτρα αποφυγής, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε πρόσθετα μέτρα όπως απαιτείται, συνεχίζοντας να ενεργούμε ενωμένοι καθώς το κάνουμε. Συγχαίρουμε τους εταίρους που ευθυγραμμίστηκαν μαζί μας σε αυτές τις προσπάθειες», αναφέρουν.

Πυρηνικές ανησυχίες

Η G7 τονίζει ότι η επίθεση της Ρωσίας έχει ήδη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία. Οι ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες δημιουργούν ακραίους κινδύνους για τον πληθυσμό και το περιβάλλον, με ενδεχόμενο καταστροφικό αποτέλεσμα. Και καλούν τη Ρωσία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να απόσχει από οποιαδήποτε δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο πυρηνικές εγκαταστάσεις, επιτρέποντας τον ανεμπόδιστο έλεγχο από τις ουκρανικές αρχές, καθώς και πλήρη πρόσβαση και συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

«Προειδοποιούμε για οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή συναφών υλικών. Υπενθυμίζουμε τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει των διεθνών συνθηκών τις οποίες έχει υπογράψει και οι οποίες μας προστατεύουν όλους. Από αυτή την άποψη, καταγγέλλουμε κατηγορηματικά την κακόβουλη και εντελώς αβάσιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ενός κράτους που συμμορφώνεται πλήρως με τις διεθνείς συμφωνίες μη διάδοσης. Εκφράζουμε ανησυχία για άλλες χώρες και παράγοντες που ενίσχυσαν την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας».

Στήριξη στον Ουκρανικό λαό

Στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι θα υποστηρίξουν τον ουκρανικό λαό στην ηρωική του αντίσταση στην αδικαιολόγητη και παράνομη επίθεση της Ρωσίας και ενισχύσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Κυβερνοαπειλές

Επίσης, θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να υποστηρίξουν την Ουκρανία για την υπεράσπιση των δικτύων της από περιστατικά στον κυβερνοχώρο. Προετοιμάζοντας οποιαδήποτε ρωσική κακόβουλη απάντηση στον κυβερνοχώρο, λαμβάν μέτρα για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα της υποδομής στα αντίστοιχα έθνη, ενισχύοντας τη συντονισμένη άμυνα στον κυβερνοχώρο και βελτιώνοντας την κοινή επίγνωση για τις απειλές στον κυβερνοχώρο. «Θα εργαστούμε επίσης για να λογοδοτήσουμε εκείνους τους παράγοντες που εμπλέκονται σε καταστροφικές, διασπαστικές ή αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο» τονίζουν.

Απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο

Η G7 τονίζει ότι λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια: «Ταυτόχρονα, θα διασφαλίσουμε ασφαλείς εναλλακτικές και βιώσιμες προμήθειες και θα ενεργήσουμε με αλληλεγγύη και στενό συντονισμό σε περίπτωση ενδεχόμενης διακοπής του εφοδιασμού. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε ενεργά τις χώρες που επιθυμούν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα. Καλούμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο και να αυξήσουν τις παραδόσεις στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να παίξει βασικό ρόλο. Θα συνεργαστούμε μαζί τους και με όλους τους εταίρους για να διασφαλίσουμε σταθερό και βιώσιμο παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό. Αυτή η κρίση ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εκπληρώσουμε τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού και του Συμφώνου της Γλασκώβης για το κλίμα και να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C».

Σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση του Πούτιν θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, υπονομεύει την ανθεκτικότητα των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις πιο εύθραυστες χώρες. Καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, αναγνωρίζοντας πλήρως την ευθύνη της Ρωσίας και προστατεύοντας τις πιο ευάλωτες χώρες, με την υποστήριξη διεθνών και περιφερειακών θεσμών.

Επισιτιστικός κίνδυνος

Πιο άμεσα, ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν θέτει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια υπό αυξημένη πίεση. Υπενθυμίζουν ότι η εφαρμογή των κυρώσεων μας κατά της Ρωσίας λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να αποφευχθεί ο αντίκτυπος στο παγκόσμιο εμπόριο γεωργικών προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή