Τη δέσμευση του να συνεχίζει να συνεργάζεται και να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ επανάλαβε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εν όψει της επικείμενης συνόδου του καρτέλ στις 31 Μαρτίου. Και αυτό με δεδομένο πως η… ουδέτερη στάση που έχουν κρατήσει τα εμιράτα κατά τη διάρκεια της κρίσης και απέναντι στη Ρωσία έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη Δύση.

«Ως χώρα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο, επενδύουμε και θα αυξήσουμε την παραγωγή μας στα 5 εκατ. βαρέλια. Όμως θα συνεργαστούμε και με το γκρουπ (τον ΟΠΕΚ) για να βεβαιωθούμε πως η αγορά (ενέργειας) θα παραμείνει σταθερή» σχολίασε ο Σουχαϊλ Αν Μαζρουί, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στο Ντουμπάι.

Το ζήτημα των επιπέδων παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+ έχει επανέλθει στο προσκήνιο με δεδομένη την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για την ώρα το γκρουπ, στη διευρυμένη μορφή του οποίου συμμετέχει και η Ρωσία, έχει αντισταθεί στις πιέσεις της Δύσης να ανοίξει περαιτέρω τις στρόφιγγες, ώστε η αύξηση της προσφοράς να μειώσει τις τιμές.

Ειδικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν παίξει και ένα αμφιλεγόμενο πολιτικό ρόλο στη διαμάχη της Δύσης με τη Ρωσία, αν λάβουμε υπόψη πως επέλεξαν να απέχουν στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ως μη μόνιμο μέλος του συμβουλίου την τρέχουσα περίοδο) για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Αναλόγως και σήμερα ο Μαζρούι περιορίστηκε μόνο να πει πως είναι απαραίτητη η ειρήνευση και η εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης για το τέλος του πολέμου. Επανέλαβε δε, πως η Ρωσία είναι ένα σημαντικό μέλος του ΟΠΕΚ+ και πως η πετρελαϊκή παραγωγή της που κυμαίνεται στα 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί σε περίπτωση ενός εμπάργκο.

Την περασμένη εβδομάδα οι πετρελαϊκές τιμές ανέβηκαν σημαντικά με το Brent να καταγράφει συνολικά κέρδη κατά 11,5% λόγω της ανησυχίας στις αγορές για την εξέλιξη στο μέτωπο του πολέμου. Σήμερα, οι τιμές υποχωρούν με το Brent να χάνει 3,61% στα 116,30 δολάρια το βαρέλι, όμως οι αναλυτές θεωρούν πως η απσυμπίεση αυτή που αποδίδεται στο νέο lockdown από τις κινεζικές αρχές στη Σανγκάη εξαιτίας της πανδημίας θα είναι πρόσκαιρη, ειδικά αν ο ΟΠΕΚ στην επικείμενη συνάντηση του δεν προχωρήσει σε πιο δυναμική αύξηση των επιπέδων προσφοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση