Βουτιά περισσότερο από 3 δολάρια το βαρέλι σημείωναν νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου με φόντο τον προβληματισμό ότι το lockdown που ισχύει από σήμερα στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης λόγω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 θα μειώσει τη ζήτηση.

Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, από τη μια λόγω της συνεχιζόμενης επέμβασης της Ρωσίας –του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου- στην Ουκρανία και από την άλλη εξαιτίας της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα – τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο πόλεμος αλλάζει (;) το μοντέλο τιμολόγησης του πετρελαίου

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν μέχρι τα 116,00 δολάρια το βαρέλι, για να ανακτήσουν ένα μέρος από την απώλεια στα 117,56 δολάρια στις 6:40 ώρα Ελλάδας ήτοι χαμηλότερα κατά 3,09% ή 2,6% σε σύγκριση με την τιμή της Παρασκευής 25 Μαρτίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 109,30 δολαρίων το βαρέλι και ανέβηκαν στη συνέχεια ελαφρώς στα 110,62 δολάρια, που ισοδυναμεί με απώλειες της τάξης του 3,28 δολάρια ή 2,9% σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν 1,4% την Παρασκευή, σημειώνοντας την πρώτη εδομαδιαία τους άνοδο σε διάστημα τριών εβδομάδων, με το Brent να αυξάνεται περισσότερο από 11,5% και το WTI να σκαρφαλώνει κατά 8,8%.

«Το lockdown της Σαγκάης προκάλεσε νέο sell off από απογοητευμένους επενδυτές οι οποίοι περίμεναν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανοδική αντίδραση στην πυραυλική επίθεση από τους Χούτι της Υεμένης σε εγκαταστάσεις διανομής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.

Ωστόσο, περιμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα ανακτήσει την ανοδική της τροχιά ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ την Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας δεν θεωρείται πολύ πιθανό να αποφασιστεί μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από αυτή που ισχύει από τον προηγούμενο Αύγουστο, δηλαδή των 400.000 βαρελιών την ημέρα.

Οι αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο σκληρά θα μπορούσαν να πληγούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις ΗΠΑ. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι 1-3 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα «αφαιρείται» από την παγκόσμια αγορά.

Επισημαίνεται ότι η Ρωσία εξάγει μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού καθημερινά, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ+ δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής, με τα παγκόσμια αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές