Την ανάγκη να βρεθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας επεσήμανε ο πρώην υπουργός, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στο OT Forum, σημείωσε ότι η Ευρώπη έπρεπε να έχει βρει έναν τρόπο να έχει κοντά της τη Ρωσία για να συγκεντρώσει δυνάμεις απέναντι στην Κίνα, η οποία μακροπρόθεσμα αποτελεί και το βασικό αντίπαλο της Δύσης. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έχουν ως αποτέλεσμα η Ρωσία να στρέφεται προς την Κίνα, κάτι που ισχυροποιεί το Πεκίνο. Μάλιστα, ο κ. Ανδριανόπουλος εκτίμησε ότι αν η αντιπαράθεση Ρωσίας-Δύσης συνεχιστεί η Μόσχα θα οδηγηθεί σε κατάσταση εξάρτησης από το Πεκίνο. «Ο κόσμος θα αλλάξει, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος επικοινωνίας της Ρωσίας με τη Δύση», ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός, σημειώνοντας ότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση.

Μόνο η ενέργεια μπορεί να «πονέσει» τη Μόσχα

Σχολιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Ρωσία και το ενδεχόμενο η Μόσχα να «κλείσει τη στρόφιγγα» του αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε ότι από την αρχή του πολέμου φοβόμασταν ότι η Ρωσία θα κλείσει τη στρόφιγγα – κάτι που όμως δεν έκανε ούτε στον Ψυχρό Πόλεμο γιατί από αυτό ζει, καθώς από τα έσοδα των εξαγωγών ενέργειας εξαρτώνται οι κοινωνικές παροχές και ο δημόσιος τομέας. Ξεκαθάρισε ότι η αναστολή των εισαγωγών ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος να την χτυπήσεις (τη Ρωσία), «αλλά έτσι θα πονέσεις κι εσύ». Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα εκ του ασφαλούς καθώς δεν θα έχουν επιπτώσεις, σε αντίθεση με την Ευρώπη που εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι η Ρωσία ήδη στέλνει φυσικό αέριο στην Κίνα, ενώ σε περίπτωση που προχωρήσει γρήγορα ο αγωγός Power of Siberia 2 – η ολοκλήρωση του οποίου θα χρειαστεί περίπου 1,5 χρόνο – η Μόσχα θα μπορέσει να αντικαταστήσει την Ευρώπη με την Κίνα.

Για τις κυρώσεις που έχουν ληφθεί, ο κ. Ανδριανόπουλος τόνισε ότι δεν πλήττουν την «καρδιά» της ρωσικής οικονομίας, που είναι οι εξαγωγές ενέργειας.

Στην ΕΕ «ο ένας βάζει τρικλοποδιές στον άλλον»

Όσον αφορά την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα, καθώς «ο ένας βάζει τρικλοποδιές στον άλλον». Περιγράφοντας το τοπίο που επικρατεί, είπε ότι η Γερμανία προσπαθεί να ξεπεράσει τις ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία, ενώ η Βρετανία από την άλλη έχει το δικό της σύστημα εξασφάλισης ενέργειας ενώ βρίσκεται πολύ πιο κοντά στις ΗΠΑ. Ο ευρωπαϊκός Νότος έχει άλλον προσανατολισμό και άλλες ανάγκες. Οι χώρες του Νότου, πέραν της εξάρτησης από τη Ρωσία, «δεν έχουν αποθηκευτικούς χώρους» (για το φυσικό αέριο), ξεκαθάρισε ο κ. Ανδριανόπουλος. Έτσι, ακόμα και τις ποσότητες του αμερικανικού LNG – που όπως σημείωσε θα είναι το 1/10 των εισαγωγών από τη Ρωσία – δεν έχουν πού να τις αποθηκεύσουν καθώς «δεν γίνονται αποθηκευτικοί χώροι σε μία μέρα».

«Όταν οι ΗΠΑ τόνιζαν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, η Ευρώπη κούναγε τους ώμους», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός. Τόνισε δεν την ανάγκη η Ευρώπη να λάβει ομοσπονδιακή μορφή με μία κυβέρνηση που να έχει την δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Για την ακρίβεια

Για την ακρίβεια, ο κ. Ανδριανόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που ξεκίνησε με τον πόλεμο, αλλά οφείλεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – τη σημασία της οποίας αμφισβήτησε. Σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις η αγορά μπορεί να βρει λύση μόνη της, καθώς καθιστά πολύ ακριβά ορισμένα προϊόντα μειώνοντας έτσι την κατανάλωσή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
Beyond 2024 – Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα
Beyond |

Πώς θα μοιάζει ένα μέλλον με ρομπότ; - Τι συζήτησε η Σοφία το Ρομπότ με τον καθηγητή Μιχάλη Μπλέτσα

Για το πώς η ΑΙ έχει τη δυνατότητα να μάθει και να αναπτυχθεί ακόμη και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου προγραμματισμού, μίλησε το ανθρωποειδές ρομπότ στην έκθεση Beyond

Beyond 2024 – Μιχάλης Μπλέτσας: Είμαστε σε «υβριδικό πόλεμο» με τη Ρωσία
Beyond |

Μπλέτσας (Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας): Είμαστε σε «υβριδικό πόλεμο» με τη Ρωσία

«Σίγουρα θα υπάρχει προπαγάνδα ενόψει ευρωεκλογών», είπε ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας ενώ τόνισε ότι «στο διαδίκτυο δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα τοις μετρητοίς»