Νέα άλμα κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σαράντα χρόνια και κρατώντας ζωντανή την πίεση που δέχεται η Federal Reserve να επιταχύνει το ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής. Ο συγκεκριμένος πληθωριστικός δείκτης, εξάλλου, είναι από τα στοιχεία που παρακολουθεί στενά η Fed για τη διαμόρφωση των αποφάσεων της.
Συγκεκριμένα, ο γενικός PCE ανήλθε σε 6,4% αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 1982.
Ο δομικός δείκτης εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση το Φεβρουάριο και κατά 5,4% σε ετήσια βάση, από το 5,2% που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο. Με τον τρόπο αυτό εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 1983.
Η άνοδος των τιμών περιόρισε τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,2% για το μήνα έναντι της πρόβλεψης για αύξηση 0,5%. Το δε, διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε μόλις κατά 0,4%.
Η συνεχιζόμενη επιτάχυνση στα επίπεδα του πληθωρισμού εντείνουν την ανησυχία όχι μόνο για την πορεία του δείκτη, αλλά και το πόσο επίμονα θα συντηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Η εξέλιξη αυτή προφανώς ενισχύει την πίεση που δέχεται η Fed να προχωρήσει σε πιο δυναμικές κινήσεις, με διαδοχικές και μάλιστα υψηλότερες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Αν η έκθεση για την απασχόληση το Μάρτιο, η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή, δείξει μια θετική πορεία βελτίωσης της αγοράς εργασίας, όπως προβλέπουν οι αναλυτές, τότε θεωρείται βέβαιο πως «κλειδώνει» μια υψηλή αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50% στο επόμενο συμβούλιο, το Μάιο.