Οι εταιρείες που έχουν συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια δεν πρέπει να αποδεχθούν τις απαιτήσεις της Μόσχας, για πληρωμές σε ρούβλια, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπογράμμισε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με ενωμένο τρόπο σε αυτή την προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις και πρόσθεσε ότι στο 97% των σχετικών συμβάσεων προμήθειας αερίου προβλέπεται η πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια.

Παρά το τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, την Πέμπτη το απόγευμα ότι από σήμερα οι πληρωμές φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, αλλιώς οι στρόφιγγες θα κλείσουν, οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έσπευσε να τονίσει  ότι πληρωμές σε ρούβλια στις οποίες επιμένει η Ρωσία για τις εξαγωγές φυσικού αερίου της θα επηρεάσουν τους διακανονισμούς που λήγουν στα τέλη Απριλίου και τον Μάιο και η Ρωσία δεν θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα που ορίζει την αλλαγή του νομίσματος, την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν απαράδεκτη παραβίαση της σύμβασης.

Συνεργασία με ενεργειακό κλάδο

Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι συνεργάζεται με εταιρείες ενέργειας και εθνικές κυβερνήσεις για να αναλύσει το διάταγμα του προέδρου Πούτιν, αλλά πρόσθεσε ότι οι εταιρείες των οποίων τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία έχουν καθοριστεί σε ευρώ ή δολάρια δεν θα πρέπει να παραβιάζουν αυτούς τους όρους.

«Πρέπει να τηρούνται οι συμφωνημένες συμβάσεις. Το 97% των σχετικών συμβάσεων ορίζουν ρητά την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Οι εταιρείες με τέτοιες συμβάσεις δεν θα πρέπει να υποκύψουν στις ρωσικές απαιτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ θα απαντήσει με ενιαίο τρόπο σε αυτή την τελευταία προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις μας», είπε ο εκπρόσωπος.

Task force φυσικού αερίου

Η «task force φυσικού αερίου» της ΕΕ από εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων και της βιομηχανίας φυσικού αερίου συναντήθηκε την Παρασκευή για να συζητήσει το νέο αίτημα της Μόσχας.

Οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν ένα λεπτομερές σχέδιο διακοπής των ρωσικών καυσίμων τον Μάιο, αυξάνοντας τις εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλες χώρες, επεκτείνοντας ταχύτερα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εγκαινιάζοντας αντλίες θερμότητας και ανακαινίσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε εκατομμύρια κτίρια.

Η απάντηση της Ευρώπης

Όπως έγραψε νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινή «απάντηση» απέναντι στα νέα δεδομένα από πλευράς Μόσχας. Τις επαφές είχε προαναγγείλε με tweet της η γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντίτ Τζουλ Γιοργκένσεν.

«Στενή συνεργασία με κράτη μέλη και φορείς εκμετάλλευσης. Συντονισμός της ΕΕ σήμερα για τη θέσπιση κοινής προσέγγισης σχετικά με τις πληρωμές σε συνάλλαγμα για συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία», ανέφερε στο η Ντίτ Τζουλ Γιοργκένσεν.

Τι είπε ο Πεσκόφ

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Πέμπτη διάταγμα που ορίζει την αλλαγή του νομίσματος, την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν απαράδεκτη παραβίαση της σύμβασης.

«Σημαίνει αυτό ότι εάν δεν υπάρξει επιβεβαίωση σε ρούβλια, τότε η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί από την 1η Απριλίου; Όχι, δεν συμβαίνει, και δεν προκύπτει από το διάταγμα», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Είπε ότι θα επηρεάσει τις πληρωμές από το δεύτερο μισό του Απριλίου και η Gazprom θα συνεργαστεί με τους πελάτες της για την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Ο Πεσκόφ είπε μάλιστα ότι η Ρωσία θα μπορούσε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την εντολή για το ρούβλι εάν αλλάξουν οι συνθήκες, αλλά «υπό τις τρέχουσες συνθήκες, τα ρούβλια είναι η πιο προτιμώμενη και αξιόπιστη επιλογή για εμάς».

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης σχετικά με το ενδεχόμενο η Γερμανία να εθνικοποιήσει ορισμένες θυγατρικές της Gazprom, ο Πεσκόφ είπε ότι θα ήταν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι μάρτυρας «γκανγκστερικών ενεργειών» σε σχέση με την κατάσχεση της περιουσίας της

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή