Νέο ρεκόρ κατέγραψαν οι αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, γεγονός λογικό με δεδομένο πως οι Αμερικανοί έχουν ανεβάσει… στροφές στην παραγωγή και εξαγωγή LNG προκειμένου να καλύψουν το ευρωπαϊκό έλλειμμα στα ενεργειακά αποθέματα και να συγκρατήσουν κάπως τις διεθνείς τιμές.

Πραγματικά, η αυξημένη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές χώρες ήταν το κλειδί για το νέο άλμα ύψους 16% που παρουσίασαν οι αμερικανικές εξαγωγές LNG τον τελευταίο μήνα.

Συνολικά ανήλθαν σε 7,43 εκατ. τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, από τα 6,4 εκατ. τόνους τον Φεβρουάριο. Με τον τρόπο αυτό «έσπασαν» το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο, στα 7,25 εκατ. τόνους.

H Ευρώπη ήταν μακράν ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού LNG και μάλιστα για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, απορροφώντας το 65% των εξαγωγών. Στη δεύτερη θέση ήταν η Ασία με το 12% των εξαγωγών, ενώ η Λατινική Αμερική ήταν ο αποδέκτης μόλις του 3% των εξαγωγών.

Μακροπρόθεσμη υψηλή ζήτηση από την Ευρώπη 

Πάντως, βασικό στοιχείο για τους αναλυτές είναι πως το αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως από την Ευρώπη θα παραμείνει ισχυρό για πολύ μεγάλο διάστημα ακόμη. Κι αυτό διότι  τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο ένα τέταρτο της συνολικής χωρητικότητας τους και κάτω από τον πενταετή μέσο όρο του 34% που βρίσκονταν πέρυσι.

Σημειωτέον δε, πως στο στρατηγικό σχέδιο που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ενεργειακής θωράκισης της Ε.Ε. περιλαμβάνεται και η απαίτηση πως όλα τα κράτη μέλη θα φροντίζουν να αναπληρώνουν τα αποθέματα τους μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου, έτσι ώστε ο επόμενος χειμώνας, μέχρι την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, να έχουν αποθέματα στο 80%. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως οι εξαγωγές αμερικανικού LGN προς την Ευρώπη θα συνεχίσουν να κινούνται στα ύψη και κατά την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο.

Για το λόγο αυτό εξάλλου πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν στα «σκαριά» τη δημιουργία νέων τερματικών σταθμών υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, μεταξύ τους η Γερμανία που έχει ανακοινώσει την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών.

Μέσα στο κλίμα αυτό, οι διεθνείς τιμές LNG παραμένουν επίσης στα ύψη. Ο ευρωπαϊκός δείκτης LNG κυμάνθηκε αυτή την εβδομάδα στα 39,22 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικών θερμικών μονάδων (mmBtu), από τα 28,61 δολάρια που βρισκόταν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Η ασιατική τιμή spot κυμάνθηκε στα 35 δολάρια ανά mmBtu.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια