Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση σε εμπόρους ενέργειας, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την εν λόγω βιομηχανία.

Όπως γράφει το Bloomberg,η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Διαπραγματευτών Ενέργειας, μια ομάδα που εκπροσωπεί εταιρείες όπως η Uniper, η Shell και η Enel, είχε συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΚΤ ζητώντας τη δημιουργία που θα τις θωρακίσει σε περίπτωση χρεοκοπίας.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, ανέφερε σε εμπιστευτικό σημείωμα ότι το καταστατικό της την εμποδίζει να παρέχει εγγυήσεις ή μηχανισμούς που θα υποστήριζαν τους εμπόρους.
Καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων κινήθηκαν υψηλότερα λόγω ανησυχιών ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα δει την προσφορά να μειώνεται, οι έμποροι αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις σε μετρητά για να στηρίξουν τις συναλλαγές τους με τη μορφή margin calls.

Αυτό το υψηλότερο κόστος έχει αναγκάσει ορισμένους να μειώσουν την έκθεση σε εμπορεύματα όπως το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας σε απότομη πτώση του ανοιχτού ενδιαφέροντος της αγοράς και σε αυξημένη αστάθεια.

«Σε διμερή συζήτηση με την EFET , διευκρινίστηκε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χορηγεί άμεσα δάνεια ή πιστωτικές γραμμές σε συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας που δεν είναι πιστωτικά ιδρύματα», αναφέρεται στο σημείωμα. «Μπορεί να είναι δυνατή η έκτακτη βοήθεια ρευστότητας από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες».

Οι αγορές εμπορευμάτων επανήλθαν στο προσκήνιο καθώς οι πιθανοί συστημικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τις χρεοκοπίες των εμπόρων εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτός ο Μάρτιος είδε αρκετούς brokers σε κίνδυνο χρεοκοπίας, καθώς οι τιμές του νικελίου αυξήθηκαν κατά 250% σε λίγο περισσότερο από 24 ώρες.

Η ίδια η Τράπεζα προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αστάθεια των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η ΕΚΤ βλέπει έναν σαφή κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση σε περίπτωση που οι τιμές της ενέργειας επηρεαστούν περαιτέρω από την εξέλιξη της γεωπολιτικής κατάστασης», αναφέρεται στο σημείωμα.

Η έκκληση των εταιρειών

Οι μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς ενέργειας απεύθυναν έκκληση στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες για την άμεση παροχή στήριξης καθώς οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και γενικά στην ενέργεια καθιστούν αδύνατη την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου από μια πτώση των τιμών καθώς απαιτούνται μεγαλύτερα περιθώρια κάλυψης.

Σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Διαπραγματευτών Ενέργειας (EFET) -όπου συμμετέχουν οι BP, Shell, Vittol και Trafigura- που έφεραν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times  αναφέρεται πως «από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2022 έχει επιδεινωθεί μια ήδη δύσκολη κατάσταση στους συμμετέχοντες στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, όπου η δυνατότητα να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη εάν όχι εξαντλημένη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή