Με τις τιμές των ακινήτων να έχουν πάρει «φωτιά», η αγορά ενός νεόδμητου σπιτιού για τα περισσότερα νοικοκυριά απομακρύνεται παρότι η ελληνική αγορά κατοικιών είναι φθηνότερη σε σχέση με ότι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Και αυτό γιατί ο μέσος μισθός μειώνεται σωρευτικά από το 2010 αντίθετα με τις τιμές των κατοικιών που από το 2017 έχουν αρχίσει να αυξάνονται, φθάνοντας μάλιστα σε διψήφιο ρυθμό ανόδου το 2021.

Οι τιμές μεγάλης ευκαιρίας στις οποίες πωλούνταν οι κατοικίες στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της βαθιάς οικονομικής κρίσης ανήκουν πια στο παρελθόν, αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς.

Σύμφωνα με μελέτη της RE/MAX Ελλάς προκύπτει ότι για το έτος 2021 σε σύγκριση με το 2020, κατά μέσο όρο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 11,4% για νεόδμητα ακίνητα ηλικίας έως 5 ετών και 9,8% για παλαιότερα ακίνητα.

Διαβάστε επίσης: RE/MAX Ελλάς: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ακίνητων σε όλη την Ελλάδα [πίνακες]

Ειδικότερα, από τις 127 περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα στις οποίες πραγματοποιήθηκαν αγοραπωλησίες ακινήτων μέσω του δικτύου της RE/MAX Ελλάς και περιλαμβάνονται στην έρευνα, μόνο σε 26 (ποσοστό 20%) μπορεί κάποιος να βρει νεόδμητα ακίνητα (σ.σ. όσα έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 5ετία) με τιμές πέριξ των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην Αττική η φθηνότερη τιμή για καινούργια ακίνητα είναι 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ λίγο πιο τυχεροί είναι όσοι επιλέξουν να αποκτήσουν στέγη σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς μπορεί να βρουν τιμές ακόμη και 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι λόγοι που οι τιμές των νεόκτιστων σπιτιών έχουν φτάσει στα… ουράνια εντοπίζονται στην έλλειψη οικοπέδων σε συμφέρουσες τιμές, τα οποία απευθύνονται σε ιδιώτες και μικρούς κατασκευαστές και στην εκτίναξη του κατασκευαστικού κόστους, λόγω της υπέρογκων αυξήσεων στα οικοδομικά υλικά και στις τιμές ενέργειας τους τελευταίους 12 μήνες. Σήμερα το κατασκευαστικό κόστος κυμαίνεται από 1.200 έως 1.600 ευρώ για μια καλής ποιότητας κατασκευή.

Διψήφιες αυξήσεις

Ειδικότερα, σε συνολικά 60 περιοχές της Αττικής, με βάση τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, καταγράφηκε ετήσια αύξηση 12,1% για τα νεόδμητα ακίνητα έως 5 ετών, ενώ η άνοδος για μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών ήταν 11,2% το 2021 σε σύγκριση με το 2020.

Αντίστοιχα σε 31 περιοχές της Θεσσαλονίκης, οι τιμές πώλησης μεταχειρισμένων ακινήτων ηλικίας άνω των 5 ετών αυξήθηκαν κατά 10,4% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ για τα νεόδμητα ακίνητα οι αυξήσεις κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 9,1%.

Σε περιοχές της περιφέρειας, οι τιμές στα μεταχειρισμένα ακίνητα άνω των 5 ετών είχαν και αυτές θετικό πρόσημο στη μεταβολή τους καθώς αυξήθηκαν κατά 5,2%, ενώ στα ακίνητα έως 5 ετών καταγράφηκε γενναία αύξηση 11,5%.

Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός: «Κλειδώνει» η αύξηση κατά 6%

Την ίδια ώρα, με βάση τα επίσημα στοιχεία οι μέσοι μισθοί στη χώρα μας έχουν καταρρεύσει κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς το 56% των μισθωτών αμείβονται με ποσά κάτω των 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Τα ποσά αυτά είναι στα όρια των κατώτατων αμοιβών συνυπολογιζομένων τριετιών και επιδόματος γάμου.

Όπως διαπιστώνεται λοιπόν, ένας υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης των ονομαστικών τιμών των κατοικιών σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού διαθέσιμου κατά κεφαλήν εισοδήματος συνεπάγεται δυσκολίες για τα νοικοκυριά που αγοράζουν κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη «ντιρεκτίβα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «προσιτή κατοικία» χαρακτηρίζεται εκείνη για την οποία η δαπάνη δεν θα ξεπερνά το 1/3 του καθαρού εισοδήματος ενός νοικοκυριού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα